Ще променяме реформата при липса на съгласие

Ще променяме реформата при липса на съгласие
Военният министър Аню Ангелов обяви, че "при липса на съгласие" е готов да промени плановете си за реформа.

Народното събрание вече одобри визията на Ангелов за развитието на въоръжените сили, описана в Бяла книга. Според нея до края на 2014 година ще бъдат съкратени 5700 военнослужещи и около 1300 цивилни, около 15% не засягат реални служители, а незаети щатни бройки. Предвижда се и мащабна реорганизация на армията – закриване на поделения, преструктуриране и други. До края на годината се предвижда МО да изготви и поредния план за развитие на армията.

В четвъртък Ангелов присъства на честването празника на Сухопътните войски и успокои в аванс, че е готов на отстъпки от планираните промени в армията, в която традиционно има остра съпротива към каквито и да било съкращения.

"Ако има дори липса на съгласие, ние сме готови да променяме този план - той е отворен. Ако почувстваме, че има известно недоволство, също трябва да помислим къде са корените му, защо има такова недоволство, кой не разбира това, което ние правим", заяви Аню Ангелов.

Той успокои празнуващите военнослужещи в театър "Българска армия", че ръководството на Министерството на отбраната ще бъде в "непосредствен контакт" с тях. Освен това ги предупреди, че предстоят трудни дни за Сухопътните войски.

"Предстои реорганизация и преструктуриране. Единствено и само с вашия труд може да бъде постигнато всичко, което сме набелязали в този план", посочи министърът.

До момента заявените от ГЕРБ реформи в ключови сфери като здравеопазване, образование, социална политика преминаха през поредица от метаморфози. Правителството демонстрира, че е склонно да се съобразява с несъгласните и да променя плановете си по тяхно желание. За реформата в социалната сфера, например, се стигна до съгласие на практика да започне след края на мандата на правителството.

Обявената от Аню Ангелов визия за реформа също включва и началото на мандата на следващото правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?