Ще разработваме поклоннически маршрути за руски туристи

Ще разработваме поклоннически маршрути за руски туристи

Да се разработят маршрути за поклоннически туризъм на територията на България, които да бъдат популяризирани пред руските туристи, са е договорили заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, викарият на руския патриарх - богородският епископ Антоний, и Неврокопският митрополит Серафим. Това е първа подобна среща в такъв формат и е ясен знак за желанието на двете страни да активизират тези контакти между тях.

"България е много интересна дестинация за поклоннически туризъм за руснаците и можем да увеличим туристопотока и престоя им, ако обединим усилия за популяризиране на тези възможности“, коментира Георгиева, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма. Над 4200 са обектите на поклонническия туризъм у нас.

Тя цитира данни, според които 71% от руските граждани идват в страната ни за морска почивка и основната цел на министерството е да се популяризират и другите възможности за туризъм, които можем да предложим. Според нея в дългосрочен план може да се работи и за създаване на смесени маршрути със съседните балкански държави, които също посрещат много руски туристи за поклоннически туризъм като Гърция и Сърбия. Интерес би представлявало и комбинирането на този вид туризъм с морска или зимна ваканция, стана ясно по време на срещата.

Целта ни е да направим конкретни стъпки за активизиране на поклонническия туризъм между България и Русия, посочи епископ Антноний. Според него България е интересна туристическа дестинация не само за местното население на Руската федерация, но и за нейните граждани, които живеят в чужбина. Имаме повече от 900 енории в целия свят и е важно да обърнем внимание и на тях. България не е достатъчно позната и ние правим с тази среща стъпка за популяризирането ѝ, допълни той.

Георгиева е посочила, че е обсъдена и необходимостта от специална подготовка на екскурзоводите, които ще обслужват поклонническите групи, защото това е специфичен вид туризъм.

През последната година има повишен интерес на руски туристи към България и той е свързан с канонизацията на архиепископ Серафим Соболев през февруари 2016 г., тъй като неговите мощи са в София, каза епископ Антоний. Той отбеляза, че на днешната среща е било обсъдено както идването на поклонници от Русия в България, така и на руски поклонници, живеещи в чужбина. РПЦ има в чужбина повече от 900 енории и техни представители участват в поклоннически пътувания по православните места, каза викарият на руския патриарх.

Споделяне

Още от Бизнес