Ще рефлектира ли отказа на Турция върху инвестициите в Марица Изток?

В средносрочен план, спирането на доставките на ток за южната ни съседка няма да е благоприятно за българската енергетика и в частност за комплекса Марица Изток. Още повече в контекста на все още свития вътрешен пазар на енергия в България, който от 9700 мегавата преди години, сега е около 5500.

България инвестира много средства и в изграждането на втория 60-километров далекопровод "Одрин" тъкмо заради стратегическите ни намерения да сме основен износител на ток за Турция. Тези средства също трябва да се връщат.

Две от централите в източномаришкия комплекс са директно свързани с производството за Турция. Изводът "Одрин" директно свърза ТЕЦ "Марица Изток 3" с турската електропреносна мрежа. 7 и 8 блок на ТЕЦ 2 чрез 400-волтова разпределителна уредба също са включени в този електропровод. От вчера натовареността на мощностите в трите централи са намалели с около 400 мегавата, но дали това е директна рефлексия от решението на турската компания ТЕТАШ, могат да кажат единствено диспечерите на националната електрическа компания. ТЕЦ 1 е в комбиниран цикъл на производство с "Брикел" и затова товарът на централата сега е едва 100 мегавата. Ако Турция потвърди на правителствено ниво своето решение, не е изключено да бъдат спрени и други мощности.

Основният въпрос е дали отказа на Турция да купува български ток ще рефлектира върху инвестиционните планове в комплекса "Марица Изток".

Само преди дни започна изпълнението на проекта за рехабилитация на мощностите в ТЕЦ 3, където партньори на НЕК са две чужди кампании - американската Ентърджи и италианската Енел. Друга американска фирма Ей И Ес трябва да инвестира в строежа на 2 заместващи мощности от 700 мегавата в ТЕЦ 1. Отлагането на проекта работи против националните ни интереси, коментират специалисти от централата, защото сегашните са крайно амортизирани и скоро могат да излезнат окончателно от експлоатация. Така или иначе, включването на американски фирми в българския енергиен сектор не е сторено без предварителни дългосрочни проучвания на пазара в Югоизточна Европа. Където Турция е най-големият потребител.

Добре осведомени източници коментират, че спирането на голям американски проект за строежа на атомна електроцентрала в турската страна, не е направено единствено и само от съображения за сигурност. Най - вероятно решението е свързано с инвестирането в двата крупни енергийни обекта у нас. Ще припомня, че става дума за най-големите чужди инвестиции у нас от началото на прехода. Американците никога не биха дошли да строят мощности в България, ако Турция не влиза в плановете им да купува част от произвежданата у нас енергия.

Сигурно и германската RWE - друга германска голяма компания, която е почти сигурният бъдещ мажоритарен собственик на Мини "Марица изток", си е направила добре сметките. Защото производството на ниско калорични въглища изцяло е свързано с работата на централите в комплекса.

Кой тогава си прави сметките без кръчмаря? Дали това сме ние или съседите, ще разберем скоро.

*Публикуваме със съкращения коментара, излъчен по БНР

Споделяне

Още от Бизнес