Ще се изсекат дърветата на пл. "Славейков", кафенета сменят книгите

Сметката за ремонта на част от центъра на София стигна 43 млн. лв.

Дърветата на площад "Славейков" и по ул."Шишман", които видимо изглеждат добре, ще бъдат изсечени при предстоящия ремонт. Те ще бъдат подменени с нови, защото ще бъдат увредени фатално при реконструкцията. Част от тях са болни, но има и такива, които имат "лошо естетическо състояние" и пречат на "възприемането на много архитектурни паметници и знакови за центъра на София сгради". Това са част от аргументите на Столична община за премахването на общо 175 дървета.

Другият спорен момент с книжния пазар на "Славейков" се решава в полза на кафенетата и местата за хапване. Книжният пазар става временен и ще го има само в петък, събота и неделя. Търговците на пазара вече започнаха подписка за запазването му.

Пазарът пред черквата "Св. Седмочисленици" пък се мести на отсрещния тротоар и ще бъде само за плодове и зеленчуци и само в петък. Сега голяма част от сергиите стоят празни, а на други се продават предимно чорапи, фланели и гащи.

Бетонни и гранитни павета ще заменят асфалта в няколко малки централни улици. "Златни" плочи, които ще са от бронз, ще са част от т. нар. "златна" линия, която ще открои забележителностите в центъра на София. Тя ще започне от пространството между сградите на Народното събрание и Българската академия на науките и ще продължи по "Шишман", ул."Граф Игнатиев" и бул."Цар Освободител".

Това предвиждат работните проекти за обновяването на част от центъра на София. Те са дело на архитектурно бюро "А.Д.А.", което спечели конкурсите за две от общо четирите зони.

Обществените поръчки за зона 2, която обхваща ул."Граф Игнатиев" и площадите край него, и зона 4 – пространството около храм-паметника "Александър Невски" са пуснати от Столична община в края на март, а документацията към тях беше публикувана на 3 април. Техният ремонт ще глътне около 43 млн. лв. без ДДС. Сумата е значително по-висока спрямо първоначалната сметка от около 15 млн. лв. без ДДС за двете зони. В нея обаче не беше включена подмяната на подземната инфраструктура – основно ВиК. Столична община се надяваше този разход да бъде поет от концесионера "Софийска вода", но очевидно е настъпила някаква промяна в договорките.

Средствата за ремонта идват от еврофондовете чрез оперативна програма "Региони в растеж".

Идеята беше централната част на София да бъде ремонтирана до края на 2017 г. заради първото българско европредседателство, което ще е през първата половина на 2018 г. Това обаче вече няма как да се случи и най-вероятно ремонтните дейности ще започнат след това и ще се извършват на етапи. Срокът за ремонта на двете зони е близо година и половина, става ясно от публикуваните документи по двата търга.

От тях може да се прогнозира, че участниците няма да са много, заради високите изисквания към кандидатите – оборот от 20 млн. лв. годишно. Така на практика в търговете ще могат да се включат големите в строителния бранш, които са изпълнявали подобни проекти през изминалия програмен период 2007 – 2013 г. по старата оперативна програма "Регионално развитие".

Целта на обновлението на централната градска част е да стане по-добро място за живот с "възстановяване усещането за цялост и единство на градската среда, които тя предоставя за ползване и преживявания, както през деня, така и през нощта", посочват авторите от "А.Д.А." По тази причина намесата в тези знакови места е много внимателна, като изключим бруталното премахване на дърветата – над 80% от тях по преценка на "Зелени системи" на Столична община. Според общинската дирекция дърветата са компрометирани и опасни за преминаващите хора.

Спорното премахване на 175 дървета

Премахването на 175 дървета със сигурност ще предизвика обществена дискусия, а вероятно и протести сред граждани и природозащитници.

Запазват се само 128 дървета и то основно в градинката "Св. Седмочисленици", която е направена през 1930 г. по проект на Йозеф Фрай. Там ще бъдат подменени само "плачещите" върби в единия ѝ край, които са на пределна възраст.

Анализът на дърветата по ул."Граф Игнатиев" и площадите край него (т.нар. зона 2) показва, че около 50% от растителността е в незадоволително или лошо състояние. Въпреки това е предложено да бъдат премахнати 80% от тях, като някои от аргументите будят недоумение.

Едното е, че при ремонтните дейности ще бъде увредена кореновата им система и до две, три години след приключването на реконструкцията на зоната, дърветата ще погинат. Според експерти няма проблем ремонтът да бъде направен така, че да не бъдат засегнати корените на тези дървета.

Още по-учудващ е аргументът, че "лошото естетическо състояние на високата растителност силно намалява визуалното въздействие на откритите и зелени пространства, както и пречи на възприемането на много архитектурни паметници и знакови за центъра на София сгради".

Лошото "естетическо състояние" на дърветата се дължи на липсата на поддръжка – резитба на изсъхнали клони и други дейности, които са отговорност на Столична община. Очевидно по-лесно е да бъдат отсечени дърветата, отколкото да се полагат грижи за тях.

Изсичането на дърветата по ул. "Граф Игнатиев" може да се сравни с акцията на комунистите, които през 70-те години на миналия век за една нощ изсичат около 200 дървета по бул."Патриарх Евтимий" в отсечката между паметника на "Патриарх Евтимий" и Петте кьошета и по бул."Скобелев" от Петте кьошета до Руски паметник, комeнтира експерт от общинското предприятие "Софпроект ОГП" пред Mediapool.

Случаят с изсичането на дърветата силно напомня на европроекта на Силистра за обновяването на градска част с европари, който предвиждаше да бъдат премахнати близо 100 чинара, с аргумента че са опасни и хората, живеещи по централната улица на града "Цар Симеон Велики" не ги искат, защото не влизало слънце в дома им. В последствие след бурното гражданско недоволство, намесата на евроексперти, а за финал и на тогавашния премиер Бойко Борисов, изсичането на чинарите беше спряно.

Ул. "Граф Игнатиев" слиза на нивото на площадите

Проектната концепция на ул. "Граф Игнатиев" е подчинена на идеята да бъде подчертан "уникалния" характер на улицата - редуването на "пътеки" (по Кевин Линч участъци за преминаване) и "възли" (уширения - площади, градини и места за срещи). Това ще стане чрез настилката, която ще бъде гранитен и бетонен паваж с различен цвят.

Бордюрите се премахват и така улицата слиза на нивото на площадите "Гарибалди", "Славейков" и "Патриарха" и към градинката "Св. Седмочисленици". По този начин се улеснява и пешеходния достъп.

Предвижда се по-цялото протежение на улицата контейнерите за смет да са скрити под земята. Те ще са подобни на тези, които експериментално бяха поставени на ул."Солунска" на ъгъла с бул."Витоша".

Фонтанът на площад "Славейков" остава, ще има и чешма

За разлика от сега съществуващото положение, характеризирано от пълното доминиране на Книжния пазар, проектът предвижда "балансирано съотношение на различни като ползване пространства".

Центърът на площада е устроен като свободна площ с преместваеми маси и столове. Фонтанът се запазва (не става ясно дали ще работи – бел. ред.). В близост до него ще има чешма и "пластичен елемент" като акцент, отново не е ясно какъв.

Скулптурната група на баща и син Петко и Пенчо Славейкови си остава на същото място.

Книжният пазар се свива, ще бъде разположен в двата края на площада под "пластмасови" козирки и ще бъде само в петък, събота и неделя. Това предизвика недоволството на търговците, които от два дни събират подписка за запазването му. До момента са събрали над 1000 подписа. Пуснали са и открито писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова с искане за среща, но към момента нямат отговор от нея, разказа търговец.

Площадът ще бъде по-добре осветен чрез успоредни редици от стълбове с ретро фенери от типа на тези на бул."Витоша". Над трамвайните линии също ще има ретро осветление.

Предвижда се да има и безплатен интернет.

Две кафенета в градината "Св. Седмочисленици" и подмяна на асфалта с плочи

Знаковата градина на "Св. Седмочисленици" ще претърпи радикална промяна. Заложено е цялостна подмяна на асфалтовата настилка с едроразмерни бетонови плочи в три нюанса.

Изцяло ще бъде подменено осветлението и обзавеждането.

Сега съществуващият пазар за плодове, зеленчуци и дрехи се мести от другата страна и става по-малък.

За допълнително оживяване на мястото е предвидено да бъдат поставени два кафе-павилиона. В момента има само един в единия край на градината.

Стена на Джон Ленън по подобие на тази в Прага

Проектът предвижда мястото, което се превърна в традиция за почитане на паметта на Джон Ленън на стената на Нотариата да бъде трансформирано по подобие на стената в Прага.

За да се предотврати вандализирането на стената, ще има изнесена напред метална конструкция с мрежа и панели. По този начин ще се позволи свободна изява на почитателите на Ленън.

Местата за паркиране по ул. "Солунска" намаляват, скоростта до 30 км/ч

Поради важността на участъка от ул. "Солунска", който свързва главната пешеходна улица бул. "Витоша" с ул. "Граф Игнатиев", е заложено намаляване на местата за паркиране. Те се преместват на срещулежащата северозападна страна на улицата.

Предлага се поставяне на павилион в уширението към градината "Такев" на "Солунска". Акцентирани са кръстовищата с улиците "Ангел Кънчев" и "Христо Белчев".

Ще бъде въведено ограничение на скоростта до 30 км/ч, което ще позволи ползването на уличното платно и от велосипедисти.

Новият облик на градската среда ще старее "красиво"

За да бъдат запазени за дълго време обновените пространства, ще бъдат използвани качествени материали, които се характеризират с дълговечност, "красиво стареене" и лесна поддръжка.

По тази причина в проектите са заложени материали с такива характеристики - преобладаващо бетонови павета с големини от 10/10, 20/20 и 40/40 см, както и гранитни павета. За представителните зони е предвидена и настилка с едроразмерни каменни плочи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес