Мая Манолова:

Ще се наложи цялостно пренаписване на Изборния кодекс

Валят предложения за промени: Облекчена регистрация на независимите кандидати, преференциален вот, машинно гласуване и т.н.

Снимка: БГНЕС

Ще се наложи цялостно пренаписване на Изборния кодекс предвид големия набор предложения от граждански организации, коментира заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова във вторник по време на първата среща, посветена на промените в изборните правила.

Сред предложенията са да се облекчи регистрацията на независими кандидати за народни представители, както и да се възстанови преференциалното гласуване.

Идеите на Коалиция за България предвиждат въвеждане на машинно гласуване, максимално облекчен режим за избор на народни представители, повече експерти в състава на ЦИК и изчистване на избирателните списъци от мъртви души.

Има подкрепа за предварителна регистрация на избирателите и за наблюдение на отпечатването и разпространението на бюлетините, посочи Мая Манолова.

Тя съобщи, че предложенията ще бъдат обобщени и предоставени на бъдещата парламентарна комисия, която ще изработи промените в Изборния кодекс. Идеята е комисията да е на паритетен принцип и "гражданските организации да не бъдат само фон, а основен участник в процеса по изработването на новия Изборен кодекс, защото каузата за осигуряване на честни избори е кауза и на гражданските организации и движения, но също така е и кауза на демократичните политически партии".

Мая Манолова посочи, че това е само първата дискусия с неправителствени организации. Към сайта на Народното събрание ще има и специална секция за измененията в изборното законодателство.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда се обяви за промяна на изискването за брой подписи за регистрация на независими кандидати и той да бъде не по-малко от 1 процент от избирателите в съответния избирателен район. Друго предложение е бюлетините или кочаните да имат серийни номера.

Цонева предложи и да се възстанови преференциалното гласуване с праг, който позволява реално пренареждане на листата.

Таня Цанева от ГИСДИ поиска да има постоянна действаща администрация към ЦИК и избирателните секции да не са с повече от 1000 гласоподаватели.

Елена Ваташка от Сдружение на българските футболни привърженици предложи предварителна регистрация на избирателите, за да може да се прочистят избирателните списъци.

Друго искане на сдружението е да няма никакво гласуване в чужбина – право да гласуват да имат само тези хора, които плащат данъци и отглеждат децата си в България.

На тази идея се противопоставиха Обществените съвети на българите в чужбина, които посочиха, че всички български граждани трябва да имат еднакви права за гласуване. Те поискаха отделен избирателен район за гласоподавателите извън границите на страната. Предлагат и облекчена процедура за откриване на секция в чужбина.

"Зелените" предлагат да няма праг за преференцията, да се намали финансовият ценз за участие в изборите, както и подписите за регистрация за вота да бъдат равни на необходимия брой за съдебна регистрация на партия, т.е. 2500 подписа.

Друго тяхно предложение е да се въведе онлайн гласуване и апаратно гласуване от терминал в изборната секция. От Партия "Зелените" поискаха още в частните медии да се позволят само дебати без политическа реклама.

На кръглата маса беше предложено да се въведе задължително гласуване, мажоритарна избирателна системи и да има мандатност на народните представители - не повече от два
мандата.


Ангел Славчев от движение "Граждански контрол" поиска като почетен член, без право на глас на кръглата маса, да бъде канен омбудсманът, както и двама конституционни съдии.

От движение "Освобождение" предлагат граждански парламент, който да заседава веднаж месечно в парламента; премахване на партийната субсидия; намаляване броя на депутатите от 240 на 120.

ДПС също смятат, че временната комисия за Изборния кодекс трябва да е на паритетен принцип. ДПС предлагат намаляване на броя на подписите, които са необходими за регистрация на независими кандидати, както и по-нисък депозит за участие в изборите.

ГЕРБ ще настояват отпечатването на изборните книжа да бъде възложено на печатницата на БНБ, да бъдат ясно разписани правилата за агитация, а за независимите кандидати да бъде намален изискуемият брой подписи за издигането им, както и по-малък депозит за регистрация в ЦИК.

Граждански организации поискаха срокове за промените в изборния кодекс. Мая Манолова не се ангажира с такъв срок. "В екстремно изпълнение не мога да участвам", каза тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?