Ще се намерят учители за всички свободни места, засега

Красимир Вълчев, министър на образованието. Сн. БГНЕС

Всички учителски позиции ще бъдат обезпечени през тази година. Това показвали първоначалните данни на образователното министерство, каза в сряда просветният министър Красимир Вълчев.

Преди няколко седмици министърът коментира, че в страната има 4000 свободни позиции за преподаватели. В сряда успокои, че засега има резерв от педагози, които да запълнят свободните места. Вълчев припомни, че истински проблем се очаква да има след 10 години. Причината е, че голяма част от преподавателите ще се пенсионират. В момента все още имало резерв от кадри, в който влизат хора, завършили педагогика, но не влезли в образователната система.

Министърът обясни, че традиционно има недостиг по някои дисциплини. За да са намерят преподаватели по тях, ще се наемат и хора, които нямат учителска правоспособност, другаде ще съчетават предмети, на трето място пенсионери ще останат да преподават една или няколко години след навършване на пенсионна възраст.

За да се реши проблемът с очаквания недостиг на педагози, се увеличават възнагражденията, картографира се търсенето и предлагането на учителска работа. "В някои райони, особено в големите градове, където има педагогически факултети, имаме излишък на учители, а в по-малките отдалечени населени места имаме недостиг и именно там увеличаваме финансирането", припомни Вълчев.

Той каза още, че министерството ще започне програма за обучение на хора, които не са учители, но желаят да преподават. Целта е да придобият педагогическа правоспособност в рамките на година.

"Също така предвиждаме и да имаме корпус от специално обучени учители, които да са се съгласили предварително да бъдат насочени към определени училища, в които най-трудно се намират учители, където е най-неблагоприятно да се работи, където има най-голяма концентрация на проблемни деца срещу по-високо възнаграждение", каза Вълчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България