Ще се подготвят териториални планове за инвестициите по Зелената сделка

Ще се подготвят териториални планове за инвестициите по Зелената сделка

Министерството на енергетиката ще е отговорно за изработването на териториалните планове за справедлив преход, във връзка е реализацията на инвестициите от т.нар. Европейска зелена сделка, реши правителството на редовното си заседание в сряда.

Според Механизма на ЕС за справедливия преход до постигането на целите за климатичен неутралитет до 2050 г. държавите членки трябва да имат определени територии за инвестции в конкретни планове за трансформация на енергетиката или транспорта.

Само проекти от такива планове ще имат достъп до финансирането по този механизъм в ресурс от трилион евро.

От Министерския съвет обясняват, че предстоящите да се изработят планове ще осигурят координиран и фокусиран подход при планирането на мерките, нужни за осъществяване на плавния и ефективен преход в регионите.

С оглед на необходимостта от планиране на комплексни и хоризонтални мерки, свързани с високи нива на инвестиции, Министерството на енергетиката ще предприеме действия за участие на България в процедурата за набиране на проектни предложения за предоставяне на техническа помощ, обявена от Европейската комисия в началото на месец март 2020 г., допълват от правителствената пресслужба.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?