Ще се прави пътна карта за VІІ блок, без да е ясно руското участие

Валентин Николов, сн. БГНЕС

Следващата седмица започва изготвянето на пътна карта за изграждането на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", каквото решение взе правителството преди две седмици. Това съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов пред журналисти в четвъртък.

Той обясни, че идната седмица ще е първото заседание на работната група за създаване на пътна карта и проектна компания за изграждане на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй", но отказа да съобщи какви задължения е поела страната ни към Русия относно участието ѝ в реализацията на този проект.

Намерението за строеж на VІІ блок в съществуващата ядрена централа бе обявено при прекратяването на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" с идеята вече поръчаният и почти изработен от руската компания "Атомстройекспорт" (АСЕ) реактор за спряната мощност да се инсталира в АЕЦ "Козлодуй".

Дори когато дни след правителственото и парламентарно решение за Москва заминаха енергийният министър Делян Добрев и заместникът му Валентин Николов, за да съобщят новината на руснаците, премиерът Бойко Борисов обяви, че "без "Росатом” за "Козлодуй” не можем да минем- нито за седми блок, нито за удължаването на живота на V и VІ блок”.

Тогава бе заявено, че руската страна активно ще участва в преобразуването на проекта АЕЦ "Белене" в Седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Сега обаче Николов не пожела да коментира каква точно ще е обвързаността. В същото време правителственото решение за VІІ блок е твърде принципно и в него не е конкретизирано, че строежът ще стане с адаптиране на беленския реактор.

Разминаване има и в сегашните думи на Николов за бъдещата реализация на новия ядрен проект и предишни изявления на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

В началото проектната компания (за седми блок в АЕЦ "Козлодуй" – бел. ред.) ще е 100 процента собственост на НЕК, ще се възложи оценка за въздействие върху околната среда ще търси с помощта на консултант подходяща площадка в рамките на АЕЦ "Козлодуй", каза заместник-министърът в четвъртък.

Преди две седмици Дянков коментира, че строежът на новия блок ще бъде изцяло на пазарен принцип, като държавата няма да дава нито държавната гаранция, нито ще взема заеми и не е решено дали въобще ще участва в проектна компания.

НЕК обаче е държавна компания и ако направи дъщерно дружество за проекта "Седми блок", на практика държавата ще участва в проекта, макар и индиректно.

По отношение на АЕЦ "Белене" финансовите и технически експерти са готови със заключенията си колко дължим на руската страна за свършеното до момента, каза още Николов. Той обясни, че засега руската страна няма претенции към изчисленията на експертите, но всичко е все още въпрос на преговори. Според него никой не говори за сумата от порядък на 1 милиард долара.

Тази сума бе обявена преди два дни от Сергей Кириенко, президент на "Росатом", която е собственик на АСЕ. Той обясни, че "голяма част от оборудването за АЕЦ "Белене" е готова, друга част е в процес на изработка, договорите със заводите са сключени – трябва да вземат решение – дали ще платят това оборудване и работата от порядъка на 1 млрд. евро или ще се върви към разтрогване на договорите и изплащане неустойки на предприятията".

Реакторът за АЕЦ "Белене" все още не е напълно готов, посочи Николов. Работи се по вариант къде да бъде съхраняван, докато се подготви проекта за новия блок в АЕЦ "Козлодуй", за да бъде монтиран там, допълни той.

Министърът изрази убеждението си, че всички процедури по проекта за VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" ще са много по-бързи, защото ще се залегне върху проекта на АЕЦ "Белене".

"Все пак само 50 км делят едната площадка от другата", мотивира се той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?