Ще се прави спецфонд за енергийна ефективност

За да не влияем на бюджетния дефицит, искаме за енергийна ефективност да създадем фонд, който да е самостоятелно функциониращ, с привлечен ресурс. Това коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която участва в дискусионен форум "Строителството през 2015 г. - перспективи и предизвикателства. Възможностите през новия програмен период 2014 - 2020 г.", организиран от Камарата на строителите в България.

Ще го подкрепим от държавата с гаранция, но той ще е инвестиционен фонд. Дали ще е от плана "Юнкер" или от други финансови институции, това предстои да доработим пред декември, уточни тя.

България смята да иска 600 млн. евро за енергийно обновяване на домовете от т.нар. план "Юнкер", с които ГЕРБ да започне да изпълнява предизборното си обещания за инвестиране на 2 млрд. лв. в саниране на сградите за намаляване на енергийното потребление.

106 милиона евро са под риск по ОП "Регионално развитие, правим всичко възможно да го минимизираме, каза още Лиляна Павлова.

На 20 декември ще е ясна конкретната ситуация, сега усилено разплащаме към всички проекти, уточни Павлова. Към момента сме покрили 50 на сто от сумата, изпратили сме писма до всички бенефициенти да си засилят плащанията. Надявам се да наваксаме, посочи тя. Колкото не разплатим, толкова ще загубим, уточни министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?