Ще се преговаря с две фирми за източване на горивото от потъналия кораб край Созопол

Ще се преговаря с две фирми за източване на горивото от потъналия кораб край Созопол

Две фирми в България могат да източат горивото от потъналия през 1921 г. до Созопол американски кораб "Мопанг". Преговорите с тях започват още днес, каза областният управител на Бургас Вълчо Чолаков пред БНР.

Изливащото се от кораба гориво предизвика замърсяване в морето, както и на плажовете в и край Созопол. В понеделник беше съобщено, че разливът е овладян, а мазутните петна на морската повърхност - ограничени.

Властите не знаят колко тона гориво се съдържа в резервоарите на кораба. Капацитетът им е 600 тона, но оценките са, че количеството е по-малко.

Според Чолаков двете фирми имат опит с източване на гориво от потънали плавателни съдове на доста по-голяма дълбочина от тази, на която се намира корабът "Мопанг". Той е на 25 - 30 метра.

Чолаков заяви още, че има готовност в събирането на разлетия мазут да се включи специализиран кораб, който се намира във Варна. Според "Морска администрация" обаче засега това не се налагало, тъй като замърсяването било малко и можело да се почисти с подръчни средства.

Областният управител повтори, че няма екологична заплаха или опасност за здравето на хората заради замърсяването.

Споделяне

Още по темата

Още от България