Ще се пробва поевтиняване на тока от юли

Ще се пробва поевтиняване на тока от юли

Има възможност от 1 юли 2007 г. цената на електрическата енергия да бъде намалена, заяви във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов. Той припомни, че съгласно приватизационните договори с тримата мажоритарни собственици на електроразпределителните предприятия (ЕРП)- E.ON, EVN и CEZ, нормата им на възвръщаемост трябва да бъде намалена след първите три години от придобиването на дружествата.

В момента собствениците имат право на печалба от 16 на сто, от следващата година тя ще бъде намалена на 12 процента. Същото важи и за признатите им технологични загуби при преноса на електроенергията. Инвеститорите поеха дружествата с около 20 процента загуби по мрежата и бяха задължени да инвестират в подобряването на преноса. Те поеха ангажимента до края на 2007 г. да намалят тези технологични разходи до 16 на сто, като някои от собствениците обещаха до края на тази година загубите по преноса да стигнат 14-15 на сто. На места те дори били свалени до 8 процента.

Като към тези фактори се прибави и одобреното от ДКЕВР тримесечно отчитане на електромерите, което ще намали разходите на ЕРП-ата, има възможности за намаляване на цената, коментира проф. Шушулов. Той обясни, че ръководената от него комисия, за да се съгласи на засичането на консумацията четири пъти в годината е поставила пред дружествата изискването да насочат икономиите от отчитането на по-дълъг период към потребителите.

По-вероятно е обаче предприемането на всички тези действия по-скоро да задържи цените на тока, отколкото да ги намали,предвид растящите стойности на енергоресурсите на световните пазари.

Парното най-вероятно няма да поскъпне през този отоплителен сезон, независимо от исканото от "Булгаргаз" увеличение с около 34 процента на природния газ от 1 януари, каза още шефът на енергийния регулатор.

Вдигането на цената на природния газ не води автоматично до увеличение на цената на топлинната енергия, защото върху това влияят и други фактори, посочи Шушулов. Ценообразуването се извършва по специални наредби, чиято промяна обаче предстои, допълни той.

"Пипането на тези цени води до тази на тока, защото става въпрос за комбинираното производство. Като се пипне цената на топлоенергията, се изменя цялата схема и целия микс на енергийните цени в държавата и се отива до крайните потребител. Това означава на всеки три месеца да правим ценообразуване", коментира Шушулов.

Споделяне

Още от Бизнес