Ще се променя движението в пътни участъци с много катастрофи

Ще се променя движението в пътни участъци с много катастрофи

Направена е инспекция на всички участъци с концентрация на пътно-транспортни произшествия в страната и в момента се изготвят конкретни предписания за промени в организацията на движението и/или маркировката на тях, както и повишаване на контрола там. Това съобщи председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) Малина Крумова пред Нова телевизия в понеделник. Инспекциите са направени съвместно от експерти на ръководеното от нея звено и от Агенция "Пътна инфраструктура“. 

"Правим и анализ на нормативната уредба – какво е необходимо да се промени, за да се приложи на практика политическата воля за възприемане на подхода „Безопасни системи“. Това е много тежък и дълъг процес, но напълно задължителен, защото това е рамката, по която работят всички институции“, допълни Крумова.

Тя каза още, че агенцията ѝ ще поиска завишаване на санкциите за собственици на животни, които допуснат излизането им на пътя в коментар на предизвиканата от пет бивола тежка катастрофа на пътя Кърджали – Хасково.

"България има 40 хил. км пътна мрежа – не можем да оградим цялата. Но трябва да има по-тежки санкции за собствениците (на животни) в такива случаи и да се засили вниманието на водачите в участъците, в които е възможно да се случи подобно нещо. Защото не трябва да забравяме, че е възможно на някои места и диво животно да излезе на пътното платно“, допълни Крумова.

По-късно през деня от агенцията за пътна безопасност съобщиха, че към нея се създава съвет за сътрудничество с академичните и научните среди в областта на безопасността на движението по пътищата. В него ще влязат  представители на акредитираните университети имащи отношение към темата, както и на Българска академия на науките.

"Надявам се това да се превърне в работещ механизъм за партньорство и обмяна на опит при формиране на публичните политики по темата“, заявява Крумова, цитирана в прессъобщението.

По думите ѝ основен акцент ще се постави и на подготовката на кадри, чрез съвместно организиране на стажантски и квалификационни програми. "С общата ни активност това може да се превърне в работещ механизъм за партньорство, който да използваме и при подготовка на проекти и проучване на международния опит“, смята шефката на агенцията.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?