Ще се променя кадастърът заради евросубсидиите

Ще се променя кадастърът заради евросубсидиите

Заради припокриването на собствеността на нивите в кадастралните карти, довело до проблеми с директните плащания на евросубсидии, ще се предприемат промени на кадастъра. Това решиха министрите на земеделието и храните Валери Цветанов на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов след среща в петък. На нея е било обсъдено синхронизирането на дейността на двете институции в поддръжката на плановете.

Припокриването на нивите при подаването на заявления за директни плащания от Европейския съюз през 2007 г. в някои региони достигна до 20 на сто, което е с десет път повече от нормалното за останалите страни членки на общността. Това доведе до съмнения от страна на Брюксел и дори Разплащателната агенция към Държавен фонд “Земеделие“, извършваща плащанията с европейски пари, бе поставена под особения надзор на Европейската комисия.

Сега двамата министри са решили да се създаде работна група между агроведомството и регионалното министерства, която да им представи становище за належащи промени по кадастралната карта. Срокът за това е до 20 февруари 2009 г. “Основните цели на работната група са да се идентифицират и систематизират проблемите на кадастъра и да се предложат законодателни промени“, се посочва в съобщение на Министерството на земеделието и храните.

Двете ведомства ще обединят усилията си – финансов и човешки ресурс, за подобряване на качеството на информацията и за обслужване на потребителите, информират още от агроведомството.

“Решаването на проблемите по кадастралната карта е един от най-важните приоритети в работата ми“, подчертал земеделският министър Валери Цветанов.

Споделяне

Още от Бизнес