Ще се просрочи издаването на екоразрешително за "Кремиковци"

Ще се просрочи издаването на екоразрешително за "Кремиковци"

Държавата ще си затвори очите за изтичащите на 23 октомври срокове за издаване на комплексно екоразрешително за предприятията заради "Кремиковци" и ще продължи процедурата за комбината. Това ще стане, въпреки че не е разписан законов механизъм за удължаване на срока и по принцип би трябвало дружеството да остане без такъв документ, да бъде лишено от търговия с парникови квоти, да плаща солени глоби и да спре работа след 2014 г., когато изтича преходният период за въвеждане на евроизискванията.

Това стана ясно от изявления на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и неговия заместник Чавдар Георгиев. И двамата заявиха, че срокът за издаване на екоразрешителното няма да бъде спазен и ще се удължи с няколко месеца или колкото трябва, без да се ангажират с конкретен период. Операторът бил изпратил писмо с искане за отсрочка, от законова точка няма как да удължим процедурата, но е видно, че ще има забавяне не по вина на Министерството на околната среда и водите (МОСВ)", каза Георгиев.

По думите на Чакъров, който миналата година отказа да издаде на "Кремиковци" комплексно разрешително, защото било невъзможно изпълнението на предвидената екологична програма, новата процедура от година и половина не била придвижвана, заради неизяснената собственост на комбината. Мажоритарният дял на индиеца Прамод Митал в предприятието от половин година се спряга за продажба, като дори се появиха четирима кандидати, но междувременно съдът го обяви в несъстоятелност и сега се чака съвет на кредиторите, за да се реши съдбата на завода.

Доскоро нямаше субект, който да поеме отговорност за изпълнението на екологичните изисквания и за реализацията на екопрограмата, каза министърът. Вече има избрани синдици, чисто юридически трябва да се изясни дали те могат да представляват оператора, допълни Георгиев. Чакъров пък посочи, че със синдика се водят активни преговори за поемане на екоангажименти.

"Никой не цели затварянето на "Кремиковци”, но ако не бъдат изпълнени екологичните изисквания, няма как да бъде издадено комплексно разрешително на комбината", каза той. "Това, което се изисква от всички останали оператори в металургията с комплексни разрешителни, ще се изисква и от "Кремиковци” и компромис няма да се прави", допълни министърът. той все пак се застрахова с думите, че "същевременно обаче трябва да отчитаме и социалния ефект, няма как да не разглеждаме „Кремиковци” в макрорамка, въпреки че МОСВ отговаря за изпълнението на екологичните изисквания".

Заместникът му обаче призна, че дори и да бъде издадено комплексно разрешително на комбината, то ще бъде системно нарушаване от оператора и той ще трябва да плаща постоянно санкции. "Кремиковци" вече изпадна от търговията с въглеродни емисии за 2007 г. Брюксел изключи оператора, тъй като не е предал верифициран доклад за изпуснатите в атмосферата количества парникови газове, които според данни на Българската стопанска камара са 3.6 млн. т за миналата година. Тоест комбинатът вече е в ситуация, в която трябва да плаща санкции за всеки емитиран тон СО2.

Тъй като дружеството, ако въобще получи комплексно разрешително, това ще стане догодина, то няма как да бъде включено и във въглеродната търговия за периода 2008-2012 г. Квотите за този период трябва да бъдат разпределени до края на тази година, но без верифициран доклад за СО2 емисиите и без разрешително, "Кремиковци" пак ще бъде отрязан от Европейската комисия.

В същото време Брюксел отри през лятото наказателна процедура срещу България заради забавяне на издаването на комплексни разрешителни. И Георгиев, и Чакъров обаче започнаха да убеждават журналистите, че няма да се допусне налагане на санкция на страната ни заради отсрочката за издаването на комплексното разрешително на комбината.

"Ние сме в диалог с всички заинтересовани страни, включително с нашите партньори от Европейската комисия и няма да допуснем България до понесе санкции заради това, че комбинатът работи без да има право", заяви Чакъров.

Освен екологичните неприятности, оказа се, че металургичният завод продължава да се забатачва във финансовите си проблеми.

На пресконференция в сряда председателят на Федерация Металици към КНСБ в комбината Васил Яначков заяви, че "Ворскла стийл" на украинския милиардер Константин Жеваго, с която комбината сключи договор за работа на ишлеме, не си спазва ангажиментите. "Ворскла" не захранва предприятието със суровина, не плаща таксите за ишлеме и заплати и като цяло дружеството трупа дългове, каза браншовикът. Той съобщи, че преди два дни "Ворскла стийл" е поставила въпроса да бъдат привлечени и други компании към договора за ишлеме, което обаче да стане под контрола на украинската фирма.

Яначков обвини правителството, че е отклонило най-големия инвеститор, който някога се е явявал в България, визирайки "Арселор Митал" на брата на сегашния мажоритарен собственик. Досега "Кремиковци" би имал всички условия да си получи комплексното разрешително, каза Яначков.

С "Арселор Митал" също бе подписан договор за ишлеме, но само седмица по-късно бе разтрогнат, пак заради неизпълнения на ангажиментите и парафиран нов с фирмата на Жеваго.

От синдиката отново настояват държавата да създаде критерии, по които да се определи на коя компания може да се гласува доверие като партньор в бъдещото съществуване на комбината.

Споделяне

Още от Бизнес