След назрял протест на граждани

Ще се проучи допълнителна връзка на Ахелой с пътя Бургас-Слънчев бряг

Спорното кръгово кръстовище край Ахелой

Възможността да се изгради половин километрова допълнителна връзка на Ахелой с пътя Бургас-Слънчев бряг, за да не остане градът изолиран от републиканската мрежа, ще започне да се проучва пътната агенция. За това се разбраха нейният председател Дончо Атанасов и кметовете на Несебър, Поморие и Ахелой на среща в сряда, целяща да предотврати задаващи се протести на жители на Ахелой заради това, че градът им остава встрани от четирилентовия път, открит преди дни.

Идеята е да се построи 480-метрова връзка за влизане в Ахелой от съществуващото кръгово кръстовище на новото трасе Бургас-Слънчев бряг с пътя за Равда и по общински пътища. В четвъртък ще започнат геодезическите заснемания и през следващата седмица се предвижда да стартират и строителните работи, които ще бъдат изпълнени съвместно с община Несебър. Разгледани са били различни варианти и е избран възможно най-оптималният вариант за влизане от Слънчев бряг към Бургас, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Според ведомството, с изграждането на тази връзка Ахелой ще има два входа и два изхода към републиканската пътна мрежа, каквито нямат и областният център Бургас, както и всички други населени места по Южното Черноморие.

В момента връзката на пътуващите от Слънчев бряг към Ахелой с първокласния път се осъществява на новото кръгово кръстовище на пътя Слънчев бряг - Бургас и по третокласния път Каблешково – Ахелой. Кръстовището е на около 300 метра от града. За пътуващите от Ахелой към Слънчев бряг има две възможности чрез новото кръгово кръстовище или чрез десен завой преди връзката за Равда.

С изграждането на обходния път и въвеждането му в експлоатация, преди началото на активния туристически сезон, се улеснява пътуването по път I-9 Слънчев бряг – Бургас и се повишава безопасността на движение. С построяването на обходния път интензивният транзитен трафик вече не преминава през Ахелой, с което се опазва живота и здравето на жителите на града и се намалява опасността от тежки пътни инциденти, категорични са кметовете от региона.

От пътната агенция отричат да има опасност за пътуващите с междуградските автобуси заради разположението на спирките.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?