Ще се търси кой да инвестира поне 500 млн. лева в "Топлофикация - София"

Целта е парното да произвежда повече ток, за да увеличи приходите си

Сн. БГНЕС, архив

София ще търси външен инвеститор, който да вложи поне 500 млн. лева в закъсалото общинско дружество "Топлофикация-София". Парите са за изграждането на четири нови инсталации за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия. Нужни са и средства за спазване на нормите за азотни оксиди. Целта е да се увеличат приходите на компанията от цените на скъпия ток от когенерациите и така то да бъде оздравено.

В момента токът, произведен от "Топлофикация-София", се продава от дружество, свързано с Христо Ковачки. Негови кадри са и в управата на общинската фирма.

До края на март следващата година мениджмънтът на столичното парно трябва да предложи на общинския съвет под каква форма да бъде реализирано публично-частното партньорство. Това предложение ще бъде разгледано и евентуално гласувано от следващия състав на Столичния общински съвет. Ако бъде прието, процесът би трябвало да продължи с процедура по избор на конкретен инвеститор.

Още анализи

На първо време "Топлофикация-София" трябва да наеме международен консултант, който да провери, анализира, редактира или допълни вече изготвените правен и финансов анализ и технологичен одит. Трите документа са разгледани от работна група, в която участват съветници от всички групи в Столичния общински съвет. Решението за продължаването на процеса с наемането на международен консултант трябва да бъде гласувано в четвъртък от общинарите.

Според малкото данни, посочени в доклада на работната група, е решено да се направят когенерации в ТЕЦ "София", ТЕЦ "Изток" и отоплителните централи "Земляне" и "Люлин". Изчислено е, че за това са нужни 257.42 млн. евро. Новите инсталации трябва да са с обща мощност 289.5 мегавата за електроенергийната част. Идеята е така да се увеличат приходите на "Топлофикация-София", тъй като токът от комбинирано производство се продава на по-високи цени. Според изчисленията в доклада допълнителните приходи от тези мощности ще са около 47 млн. евро на година.

Отделно са нужни над 97 млн. евро за модернизация на съществуващите централи на "Топлофикация", за да се изпълнят еконормите за азотните оксиди.

Парното остава общинско

В доклада не се посочва под каква точно форма ще е евентуалното партньорство с бъдещ частен инвеститор. То обаче няма да бъде приватизирано, продавано или отдадено на концесия, обясни председателят на комисията по инженерна инфраструктура към общинския съвет Валя Чилова (ГЕРБ).

При разработването на вариантите е изрично посочено, че общината трябва да запази собствеността си в дружеството. Обсъжданите възможности са управлението на компанията да бъде дадено на частна компания срещу ангажимент за посочените инвестиции от поне половин милиард лева. Общинските съветници определили тази сума, защото се надяват така да привлекат международна компания с опит в енергийния сектор, а не само местни играчи.

Дълговете са проблем

"Топлофикация - София" има над 420 хил. абонати и предоставя отопление и топла вода на 1 млн. души. Тя е най-големият потребител на природен газ в страната. Дружеството обаче не е в добро финансово състояние. Задълженията му към края на миналата година са над 800 млн. лева. "Топлофикация" дължи 549 млн. лева на "Българския енергиен холдинг", заради доставен от дъщерното му дружество "Булгаргаз" газ. За тях има споразумение за разсрочено плащане и засега се погасяват само лихвите.

Столичното парно в момента има две когенерации - в ТЕЦ "София" и в ТЕЦ "София-изток". Приходите от продажбата на ток за миналата година са около 115 млн. лева. Тези от топлинна енергия са 317 млн. лева.

Трябва да бъде направена нова когенерация на площадката на ТЕЦ "София", която ще произвежда ток и парно от гориво от отпадъци (т.нар. RDF). Тя се финансира основно с евросредства и със заем, който Столичната община взе за съфинансирането на проекта. Очаква се тази мощност да замени част от съществуващите в "Топлофикация-София" и така потреблението на газ за производството да бъде намалено. От това дружеството би трябвало да спести пари, тъй като ще получава безвъзмездно горивото от боклук, произвеждано в завода за отпадъци края София.

Кадри на Ковачки

В момента в управата на дружеството влизат кадри на Христо Ковачки. В надзорния съвет на компанията е бившият шеф на топлофикацията в Плевен Валентин Терзийски, а в управителния съвет - Кремен Георгиев, който е бил ръководител на парното във Враца, Перник и Велико Търново. Той беше избран и за изпълнителен директор.

В същото време произвежданият сега ток от "Топлофикация-София" се продава от търговеца "Гранд Енерджи дистрибюшън", който е свързан също с Ковачки. Преди дни четирите национално представени работодателски организации поискаха КЗК да разследва това дружество и други, свързани с Ковачки, заради манипулации на цените на енергийната борса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес