Ще се търси начин да се компенсира столичното парно заради скъпия газ

Ще се търси начин да се компенсира столичното парно заради скъпия газ

Актуалното финансово състояние на "Топлофикация София" и възможните начини да бъде компенсирано общинското дружество заради това,че купува природния газ на по-висока цена от призната му стойност на топлинната енергия от енергийния регулатор бяха обсъдени на среща в Министерството на финансите в сряда. Разговорът с участието на министрите на финансите Валери Белчев и на енергетиката Андрей Живков е по искане на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Миналата седмица тя и общински съветници бяха натоварени от Столичния общински съвет със задачата да преговарят за държавна помощ за дружеството. В срещата са участвали и заместник-кметът Дончо Барбалов и изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров.

От изпратеното от кметството и двете ведомства прессъобщения не става ясно какви са обсъдените варианти за компенсиране за това, че цената на парното е заложена стойност от 47.11 лв.8МВтч за газа, а той струва през октомври 94.54 лв. и се очаква през декември да струва 107 лв. Това създава сериозен дисбаланс между разходите и приходите на столичната топлофикация и само за октомври се очаква преразходът на топлофикацията да е над 30 млн. лв., което създава сериозен финансов проблем на дружеството, което и без това редовно не си плаща на "Булгаргаз" и е потънало в стари и текущи дългове.

Посочва се само, че "участниците в срещата се обединиха около целта да се намери механизъм, който да стабилизира енергийната система, без това да се отрази на крайните потребители".

По време на разговора Фанкъдова е била уверена, че общинските дружества "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен" влизат в обхвата на предвидената компенсация от 50 лв./МВтч, която ще получават в продължение на шест месеца всички фирми. Тази помощ обаче ще може да тръгне едва през декември и то, ако следващият парламент одобри нова актуализация на бюджета за 2021 г., за да се осигурят необходимите 650 млн. лв. за плащане на тези обезщетения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес