Ще се търси начин отпадналите от училище деца да се издирват и в ЕС

Сн. БГНЕС

Създаването на механизъм, който да проследява, дали отпадналите от образователната система на дадена държава деца, ходят на училище в друга страна от Европейския съюз, ще предложи България по време на председателството на ЕС. Това обяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева по време на посещение в Пловдив.

Въпросът ще бъде повдигнат, след като се оказа, че над 80 на сто от децата, които според българското правителство трябва да ходят на училище, но не посещават часовете, всъщност са в чужбина. По данни на Министерството на образованието и науката над 200 000 българчета в училищна възраст не са записани в училище или предучилищна група. В началото на септември специални екипи тръгнаха по адресите на децата, за да убедят родителите им да ги запишат на училище. Към момента при 170 000 посетени адреса се оказва, че 82% от децата не живеят в България, припомни Сачева. В училище са записани 17 000 от отпадналите над 200 000 деца.

"Имаме нужда да намерим и необходимия механизъм, с който да уточним дали тези деца, които са извън България, все пак са обхванати в образователната система. Това се оказа проблем на европейско ниво, тъй като няма достатъчно добра система, с която да се наблюдава движението на децата. Обсъждали сме с колегите в рамките на нашето европредседателство да стартираме и такава инициатива, за да можем действително да сме сигурни, че децата не са ощетени", коментира Сачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България