Зам.-главният прокурор се размина с градския:

Ще се търси наказателна отговорност и за побоя над Енимехмедов

БХК определи като "неправомерно" отношението на Кокинов към поведението на делегатите

Борислав Сарафов сн. БГНЕС

Прокуратурата ще търси наказателна отговорност и от делегатите на конференцията, нахвърлили се върху нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов. Това заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов в понеделник пред БНР.

Градският прокурор Николай Кокинов два дни бе на мнение, че не трябва да се търси отговорност за побоя над Енимехмедов, тъй като в такава обстановка емоциите били в повече и това било нормално.

Сарафов уточни, че прокуратурата продължава да проверява кой точно е нанасял ударите и е участвал в побоя. Анализът ще покаже до кой момент нападателят е бил неутрализиран и от кой нататък е бил малтретиран.

Побоят над 25-годишния Енимехмедов също може да се квалифицира като хулиганство, прави се анализ и ще бъде образувано досъдебно производство, обясни зам.-главният прокурор.

Никой не е имунизиран от наказателно преследване и когато е извършил нарушение, трябва да бъде санкциониран, допълни той. Сарафов повтори, че с газовия пистолет и патроните, използвани от нападателя, не може да се убие човек, затова не може да се говори за опит за убийство.

Октай Енимехмедов е разпитан в хода на досъдебното производство. Той се възползва от правото си да не дава обяснения, посочи заместник-главният прокурор и добави, че това, което знае прокуратурата за Енимехмедов, е от психолозите на МВР, което няма процесуална стойност. Той посочи, че нападателят не е минал през детектор на лъжата.

Прокуратурата ще иска и постоянно задържане на Енимехмедов с два мотива -да не се укрие и да извърши друго престъпление, така и за негова лична сигурност. Лично според мен за него е по-добре да остане в ареста, каза Сарафов.

Нито насилието над Енимехмедов, нито неговото оправдаване от страна на градския прокурор Кокинов е правомерно, реагираха в понеделник и от Българския хелзинкски комитет (БХК) ден, след като вътрешният министър Цветан Цветанов се учуди защо организацията все още не е оповестила становището си по темата.

"Причиняването на физически вреди на човек е оправдано само когато този човек все още представлява опасност за някого. От разпространените в медиите кадри не изглежда това да е било така във въпросния случай. Във всички случаи, не изглежда въпросното причиняване на вреди да е с цел неутрализиране на някакъв риск", смятат правозащитниците.

От БХК напомнят още, че всеки ден получават сигнали за упражняване на подобно насилие над хора, обикновено от представители на органите на реда. Уточняват и, че "този случай с нищо не е изключителен, освен с високата си публичност".

"Реагираме на него обаче не заради нея, а заради неправилното изявление на прокурор Кокинов. Считаме, че то е симптоматично за неправомерното оправдателно отношение на прокуратурата към всички такива случаи – когато (вероятен) извършител на престъпление е обект на своеволно малтретиране за "наказание". Това отношение следва да се коригира и, в този случай, както и във всички останали такива, законът стриктно да се приложи", се казва в позицията на комитета.

От БХК отбелязват също, че държавата дължи на всички граждани и бързо и ефективно разследване на самото нападение над оттеглилия се в събота лидер на ДПС Ахмед Доган.

Споделяне

Още по темата

Още от България