Ще се търсят евросубсидии за електромобили за домакинствата

Ще се търсят евросубсидии за електромобили за домакинствата

Екоминистерството ще се опита да договори еврофинансиране за стимулиране на домакинствата да си купят електромобили като част от меркити за намаляване замърсяването на въздуха. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред депутатите от парламентарната екокомисия на нейно изнесено заседание в Банско, цитиран от пресцентъра на ведомството си.

В съобщението пише, че евентуалните стимули ще се договарят в рамките на следващи програмен бюджет на Европейската комисия и на оперативната програма "Околна среда" (ОПОС) у нас. Не се посочва какви биха могли да бъдат стимулите на семействата, решила за си купят електрически автомобил и на какви критерии се предвижда да отговарят потенциалните кандидати. 

Проблемът със замърсяването на въздуха ще продължи да е приоритет и в следващия програмен период на ОПОС, заявил Нено Димов. Той припомня, че в сегашния бюджет на програмата за целта са предвидени 111 млн. лв. В началото на декември 2018 г. стана ясно, че тези пари се дават на София и още шест общини за смяна на стари печки на дърва и въглища=

Сега Димов коментира, че тези средства няма да са достатъчни, но изпълнението на тези проекти ще стане основание за настояване пред ЕК за такъв ресурс и в следващия програмен период от 2021 г. до края на 2027 г.

Освен за смяна на отоплителните уреди, ще опитаме да договорим средства за намаляване на замърсяването от автомобилния трафик чрез електрификация на публичния транспорт, както и за стимулиране на домакинствата за закупуване на електромобили, заявил екоминистърът на заседанието. На въпрос на председателя на парламентарната екокомисия Ивелина Василева за търсене на допълнителен ресурс за мерки за намаляване замърсяването на въздуха Димов посочил, че се търси възможност за финансиране и по програма LIFE на ЕС, както и от държавния бюджет. Миналата седмица именно по програма LIFE на шест български общини бяха отпуснати 10 млн. евро безвъзмездно за съфинансиране на общ проект за 16.7 млн. евро за подобряване качеството на въздуха.

Димов припомня, че според изчисления на Световната банка при подготовката на Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух до 2024 г. да решаване на проблема с мръсния въздух у нас трябва между 480 млн. и 880 млн. лв. Той обаче каза,че и общините трябва да имат своя ангажимент за финансиране на мерки срещ у,мръсния въздух.

Кръговата икономика и чистотата на въздуха с акцент върху електромобилността ще са приоритет при подготовката на следващия програмен период на ОПОС), заяви още Димов. по думите му целта е отпадъкът да се превръща в ресурс и да се минимизира депонирането. +Това изисква промяна в мисленето, въвеждане на нови технологии и взимане на стратегически решения. Ще се отвори широко обхватът на програмата към повторната употреба на строителни отпадъци, на водата и на други ресурси", обясни министърът.

Той коментира още необходимостта от изготвянето на график за подаване на проекти от страна на 14-те консолидирани ВиК дружества, за да получат еврофинансиране от сегашния бюджетен период, изтичащ през 2020 г., и за да може да защитим достатъчно голяма сума за  подобряване на водоснабдяването и пречистването на отпадъчните води в следващите седем години.

Димов обясни още, че вече Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което е към екоминистерството, вече ще може да финансира  пречиствателни съоръжения за малки общини от 2000 до 10 000 жители.

Нено Димов информира депутатите за хода на изпълнението на ОПОС 2014-2020. През май 2017 г. стартирахме с 3% изплатени суми и сертифицирани 1.3%. Към 1 януари 2019 г. вече са изплатени 16% и са сертифицирани 15%, отбеляза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес