Ще се търсят още доказателства трябва ли екооценка за строежа на Алепу

Строежът край Алепу, сн. БГНЕС

Необходимостта от събиране на допълнителни доказателства по спора между прокуратурата и инвеститорите в "подпорната стена" на плажа Алепу дали трябва да се извърши екооценка на проекта отложи за юли заседанието по случая. Той бе разгледан в понеделник, след като прокуратурата протестира решение на бургаската екоинспекция, че не е нужно изготвяннето на доклад за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционния проект, изграждан на два етапа – първо брегоукретипелно съоръжение, което след това да послежи за построяване на ваканционно селище.

Според държавното обвинение трябва да се изготви такава оценка, а не само за съвместимост с счита, че по закон е било задължително извършването на оценка за въздействието на околната среда (ОВОС), а не само направената оценка за съвместимост с изискванията на екомрежата "Натура 2000", в която попада строежът

"Тази процедура е била недостатъчна, било е нужно извършването на оценка за въздействието на околната среда, тъй като се касае за крайбрежен и за свлачищен район", посочи наблюдаващият прокурор Андрей Червеняков на заседанието в понеделник.

Адвокатът на инвеститорите Елисавета Василева защити липсата на екооценка със становище не само на регионалната екоинспекция, а и на Министерството на околната среда и водите.

"Съоръжението не попада в обхвата на приложение 2, което е цитирано от прокуратурата – то касае брегоукрепителни дейности, които се извършват на самия бряг. Нашето съоръжение не е на брега, не е там, където плажната ивица се среща с морето, то е по-навътре в сушата. Това е мнението на експертите геодезисти, затова няма нужда от тази процедура", според адвокат Елисавета Василева.

Прокуратурата също така претендира, че разрешението за строеж от страна на Регионалната инспекция по околна среда и води Бургас е издадено от некомпетентно лице, което прави актът нищожен.

Следващото заседание по делото ще е на 12 юли.

Това не е единственото дело, водено от прокуратурата срещу станалия скандален проект, чийто строеж неведнъж бе спиран за различни проверки относно законността на документите, с които се изгражда бъдещият хотелски комплекс.

През февруари 2021 г. Административният съд в Бургас обяви за нищожно разрешението за строеж на курортния комплекс "Алепу Вилидж" на два етапа. Причината бе, че малко след влизането в сила на разрешителното то е било променено, допълнено и е вписан нов възложител. В хода на делото бяха установени и други документални разминавания.

По случая с "Алепу" има и дело за длъжностно престъпление. То започна, след като прокуратурата стигна до извода, че издаденото разрешително за строеж не е било публикувано на сайта на общината и затова никой не могъл да го обжалва.

Междувременно, преди месец стана ясно, че "Глабволгарстрой" (ГБС) се отказва от скандалния проект "Алепу Вилидж" и той ще бъде довършен от друг инвеститор. Като такъв се афишира Стоян Василев, който обясни, че е купил от "ГБС Турс" правото за строеж, но теренът остава собственост на "Аллепу Вилидж" АД.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?