Ще се удължава животът на V и VІ блок

Ще се удължава животът на V и VІ блок

Подготвя се техническо задание за удължаване на експлоатационния срок на V и VІ блок на АЕЦ “Козлодуй“, съобщи в петък в рамките на парламентарния контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По думите му то ще е готово до края на 2010 г., през 2013 г. пък ще се направи оценка колко ще ни струва удължаването на живота на двата руски реактора ВВЕР-1000.

По думите му тъй като в двата блока вече са вложени близо 600 млн. евро за модернизацията им, процедурата за удължаването на експлоатацията им ще е по-лека. Реакторите са започнали работа съответно през 1987 г. и 1991 г.

Проектният срок за безопасна експлоатация на енергоблоковете е определен на 30 години, а за корпуса на реактора - на 40 години. За V блок той изтича през 2017 г. и до 2027 г. - за корпуса на реактора, а за VІ блок - съответно през 2021 г. за блока и 2031 г. - за реактора.

През октомври 2009 г. Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде нови лицензии на реакторите със срок на валидност - седем години за пети блок и десет години за шести блок, посочи Трайков.

Министърът обясни, че според условията на тези лицензии АЕЦ "Козлодуй" е задължена да изготви и изпълни програма за продължаване на срока на експлоатация на двата блока. В момента се подготвят технически задания за комплексно обследване и оценка на остатъчния ресурс на оборудването, които трябва да са готови до края на тази година, а изпълнението на обследването е предвидено за следващата година.

В периода 2014 - 2019 г. ще бъде осъществена програма за удължаване на експлоатационния период на блоковете.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес