Ще се удвои неплатеният отпуск, считан за осигурителен стаж

От понеделник тръгва разширената помощ и за отглеждане на дете до 14 години в епидемията

Ще се удвои неплатеният отпуск, считан за осигурителен стаж

Социалното министерство ще предложи да се удвои броят на неплатените дни отпуск, които да се считат за осигурителен стаж, и те са станат до 60 годишно. Това съобщи ресорният министър Деница Сачева пред БНТ в събота.

Това се предвижда да се разпише в закона, който ще замени сегашния за извънредното положение, което означава, че това ще важи само за периода, в който действат мерките срещу разпространението на коронавируса.

Още в понеделник ще се разшири обхватът на еднократната помощ за отглеждане на дете, която е 375 лв., е вече ще може да се ползва и от родители на деца до 14 години. Няма да има изисквания да е използван пълният платен отпуск,, уточни Сачева.

Ще дадем възможност на самотни родители, които са загубили работа си след 13 март, също да ползват на базата на този критерий тази помощ, обяви тя.

Мярката 60/40, при която държавата поема 60% от заплатата и осигуровките на работници, които иначе ще бъдат съкратени, работи и кандидатстването по мярката ще бъде удължено до 30 юни, оказа още социалният министър. По думите ѝ повече хора ще запазят работата си, отколкото да я загубят, вследствие на тази мярка.

"За един месец имаме нарастване на безработицата с около 91 000 души, същевременно по линия на мярката 131 000 души ще запазят работните си места", отбеляза тя..

Факт е, че от началото на кризата имаше много голям ръст на безработицата, имаше дни, в които се регистрираха като безработни 4, 5, 6, дори 9 000 души. В момента вече две седмица се регистрират по-малко от 1000 души на ден, допълни Сачева.

Според нея е възможно за определени сектори да се наложи промяна на мярката на 80/20, каквото предложение направи ВМРО.

В момента най-много работни места са запазени в преработващата промишленост, следва хотелиерството, туризъм и ресторантьорство, културата, спорта. Мярката е отворена за много широк кръг икономически дейности.

Министър Сачева заяви още, че социалното министерство по линия на програма "Човешки ресурси" е организирало 45 млн. за социален патронаж. Към днешна дата 38 000 души ползват тази услуга. Удължена е програмата топъл обяд, така че до края на юни да се дава храна на социално слаби. Продължават и други инициативи съвместно с БЧК за раздаване на пакети на храни.

Споделяне

Още от България