Ще се ускорява забавеният строеж на хранилище за радиоактивни отпадъци

Докладът по оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) на бъдещото Национално хранилище за ниско- и среднорадиоактивни отпадъци (НХ РАО) е внесен за обсъждане в Министерството на околната среда и водите, съобщиха нв понеделник от Държавното предпредприятие “Радиоактивни отпадъци“, което ще реализира проекта.

В него е заложен нов график за избор на площадка, проектиране и изграждане на НХ РАО, по който работи предприятието в момента и който трябва да компенсира забавянето на проекта от около година и половина.

Предвидено е част от етапите на изграждането на хранилището да се припокрият и първите два етапа по избора на площадка” и „одобрението на ОВОС да приключат почти успоредно – в края на лятото на 2011 г. Следващият етап по проектирането се планира да приключи до средата на 2012 г., след което ще започне строителството.

Въвеждането в експлоатация е предвидено до края на 2015 г., съобразно Националната стратегия за управление на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци, допълниха от ДПРАО. От 1 октомври 2010 г. до септември 2014 г. е предвиден непрекъснат предексплоатационен мониторинг на площадката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес