Ще се въвежда екотакса върху найлоновите торбички

Ще се въвежда екотакса върху найлоновите торбички

Въвеждането на продуктова такса върху най-разпространените видове полиетиленови торбички, са обсъдили в сряда министърът на околната среда и водите Нона Караджова, заместникът ѝ Евдокия Манева и ръководството на Българска асоциация "Полимери" като мярка за ограничаване на използването на найлоновите пликове и замяната им с такива за многократно употреба.

Такава се обмисляше и от предишното ръководство на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), но в края на 2008 г. то се отказа от това намерение, обяснявайки решението си с влошената икономическа ситуация, породена от финансовата криза. Ековедомството тогава обясни, че плащането на тази такса би натоварило бизнеса в твърде неподходящ момент, когато и без това има риск от закриване на мощности и съкращаване на работни места.

Сегашната управа на министерството смята да въдеде плавно новата екотакса, която да се плаща от производителите на пластмасовите торбички по подобие на екотаксите, внасяни от производителите и дистрибуторите на опаковки, на електроуреди, автомобили и други стоки, след чието извеждане от употреба се образуват отпадъци.

Размерът на таксата ще се определи след извършването на анализ за състоянието и капацитета на производство на въпосните предприятия. Ще се изчисли и какви инвестиции трябва да вложат тези дружества за пренастройване на мощностите за производство на биоразградими торбички за пазаруване, обясниха от МОСВ.

След това ще се изработят конкретни текстове за поправка на Закона за управление на отпадъците, наредбата за продуктовите такси и други нормативни документи.

В момента на едро найлоновите торбички се продават изключително евтино и масовата практика в кваратлните магазинчета е да слагат напазаруваните продукти в такива чантички безплатно. В големите хипермаркети брандираните пластмасови торби се продават между 20 и 50 ст., като се предлагат и хартиени или платнени за многократна употреба.

Въвеждането на продуктова такса би оскъпило сегашните безплатни за купувача най-обикновени пластмасови торбичките и магазините вече ще бъдат принудени да ги продават. Очакванията са, че това ще накара хората да ползват тобри за многократна употреба и така ще се намали генерирането на трудно разлагаем боклук.

Министерството на околната среда и водите е заявило пред представителите на бранша, че до края на годината ще предложи пакет от мерки в дългосрочен план, съответстващ на добрите практики в европейските страни.

Ще има и следващи консултации и разисквания със заинтересованите страни по мерките за ограничаване на използването на полиетиленови торбички.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?