Ще се викат МААЕ-експерти да проверят ядреното гориво

Ще се викат МААЕ-експерти да проверят ядреното гориво

Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" ще покани чужди и български експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), за да провери използваното в момента свежо ядрено гориво в централата, съобщиха пред БНТ във вторник шефовете на ядрения оператор Иван Генов и на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев. Ще се настоява и за прокурорска проверка по случая с изявленията на служителя на дружеството Георги Котев, който в края на миналата седмица направи изявление в интернет мрежата, че горивото в централата се подменя по корупционна схема за десетки милиони евро. Това създава опасност за работата на реакторите, тъй като се променя горивният процес и касетите може да се разхерметизират и да доведат до повишаване на радиоактиността.

Зад изявленията на Котев, който си е взел отпуск и в момента се намира във Виена, откъдето се страхува да се върне, Генов съзря сянката на Георги Касчиев, бивш председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели, чиято наследник е АЯР.

От години Касчиев живее в австрийската столица и работи за Департамента за оценка на риска на Виенския университет.

"При условие, че г-н Котев е уплашен, без никой да го е заплашвал, и изказва опасенията си от Виена, не от Берлин, от Рим, от Париж, а от Виена, мисля, че достатъчно ясно показва какви са тези сили. И аз не бих казал, че нямам предвид г-н Касчиев", каза шефът на ядрената централа.

Той допълни, че въпросът с с фирмите посредници при доставката на свежо ядрено гориво вече е бил опровергаван в едни вестник. По думите му АЕЦ "Козлодуй" има перфектен директен договор с ТВЕЛ за производство и доставка на горивото, а уреждането на транспорта на касетите пред Русия и Украйна си е проблем на ТВЕЛ и за нейна сметка.

Цочев пък обясни, че всяка касета със свежо ядрено гориво се проверява, когато пристига в централата не само от експерти на АЕЦ "Козлодуй", но и инспектори на МААЕ по силата на договора за неразпространение на ядреното оръжие, както и от представители на "Евратом" след присъединяването на България към ЕС.

По думите му практически е невъзможно да се подмени свежото ядрено гориво с рециклирано, каквито са обвиненията на Георги Котев, защото заводът, който доставя касети за АЕЦ "Козлодуй", няма лицензи за производство на такъв тип гориво, а горивото от рециклиран уран "не казвам, че е по-евтино". Освен това,за да се внася такова горива, трябвало специално разрешително от АЯР.

"Горивото се държи предвидимо, надеждно. При презареждането се прави пълна проверка на цялото гориво, на всичките 163 касети, които са вътре в активната зона. Няма нито един случай на дефектирала касета", каза председателят на ядрения регулатор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?