Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ще се връщат 70% ДДС за служебна кола, ползвана за лични нужди

До 29 февруари 2016 г. ще се подават декларациите за досегашните активи над 5 хил. лв

1 коментар
Ще се връщат 70% ДДС за служебна кола, ползвана за лични нужди

Ще се възстановяват 70 процента от данъка върху добавената стойност за закупен служебен автомобил, който се ползва и за лични нужди, предвиждат поправки в Закона за корпоративното подоходно облагане , внесени в парламента. Те уреждат правото на данъчен кредит за фирмени активи, ползвани и за лични нужди.

До 29 февруари 2016 г. дружествата, на които вече е бил напълно приспаднат ДДС за закупена стока над 5 хил.  лв., ще трябва да подадат по електронен път декларация в Националната агенция по приходите, че се приложат определена от финансовото министерство методика за разпределение на направените преки разходи. Ако не направят това, или не приложат методиката, ще се счита, че ползват активите само за лични нужди. В тези случаи те ще трябва да платят ДДС за всички изминали данъчни периоди от момента на придобиване на стоката.

Допуска се обаче компания, която е обявила, че ползва фирмени активи за лични нужди, да може да промени избрания подход за разпределение на преките разходи след изтичането на 6 месеца от подаването на декларацията.

За да си върне пълното ДДС, фирмата трябва да докаже, че ползва вещите и имотите само за фирмени нужди. Как обаче ще се контролира това, засега не е ясно.

Предложено е всички случаи на безвъзмездно използване на стока или услуга за лични нужди на собственика или на свързаните с него лица, на работниците и служителите или на трети лица, което по смисъла на закона е приравнено на възмездно, да се третират като облагаема доставка независимо от характера на доставката.

"Същевременно, няма да се извършва корекция на ползвания данъчен кредит при начисляване на данък за безвъзмездно използване на стока или извършване на услуга за лични нужди на собственика или на свързаните с него лица, на работниците и служителите или на трети лица, приравнено на възмездно. Това обаче не изключва прилагането в следващ момент на разпоредбите за корекция на ползван данъчен кредит, когато лицето извършва в рамките на независимата икономическа дейност доставка, за която не е налице право на данъчен кредит (освободена доставка), и е използвана стока или е получена услуга, с която вече е извършена безвъзмездна доставка, приравнена на възмездна", посочва се в мотивите към поректозакона.

Внесените промени регламентират случаите на освобождаване от облагане на приходи от разпределени дивиденти от чуждестранни лица, които са местни лица за данъчни цели на държава - членка на ЕС, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство.

Без корпоративен данък за фирми в общини с висока безработица

Урежда се и правото да не плащат корпоративен данък фирмите, работещи в общини с 25 на сто и повече безработица спрямо средното за страната  Въвеждат се четири типа условия, които следва да се спазват от всяко дружество, което би искало да ползва този вид държавна помощ. Освен това тези компании ще трябва да подават в Българската агенция за инвестиции формуляр за искане за освобождаване от корпоративен данък най-късно преди започване изпълнението на проекта за първоначална инвестиция.

Корпоративният данък за 2015 г. ще се опростява, ако е подаден формуляр за кандидатстване за държавната помощ до 29 февруари 2016 г. Преотстъпване на авансови вноски за 2015 г. няма да се допуска.

Сред корекциите присъства и вече обявената възможност посолства у нас да удържат и да внасят данък за доходите от трудови правоотношения на местните физически лица, които работят при тях. Това обаче няма да е задължително. В момента дипломатическите представителства не се водят като работодател и не бяха длъжни да внасят авансово удържан данък като останалите фирми у нас, а работещите там сами си определят и да внасят дължимия от тях данък.

Деклариране на лихви и печалби от игри

Предвижда се също така доходите със случаен и нерегулярен характер (обезщетения за пропуснати ползи и неустойки с такъв характер, парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител; лихви, които не се облагат с окончателен данък и т.н.) се облагат само годишно след подаването на данъчната декларация.

Заложено е отпадането на данъчни плащания за получените средства по програмата  "Еразъм +“ за студентски обмен с цел обучение и стаж в чужбина.

Въвежда се данък за поземлени имоти в строителните граници на населените места, които са със статут на земеделска земя и не е променено предназначението им от техните собственици, да бъдат включени в обхвата на облагаемите с данък имоти. Санираните с публични средства сгради пък няма да се ползват от намалението на имотния данък, което е предвидено за собствениците на жилища, които са повишили енергийната ефективност на домовете си с лични средства.

Със законопроекта се предлага доставката на услугата по предоставяне на медицинска помощ от лице, упражняващо медицинска професия съгласно Закона за здравето, да бъде освободена от данък върху добавената стойност, както предвижда европейска директива.

Намалени санкции за доброволно начисляване на ДДС

Предвидени са и промени в санкциите за данъчно задължените лица. При доброволно начисляване на ДДС до шест месеца от края на месеца, в който данъкът е следвало да бъде начислен, санкцията се намалява от 25 на сто от данъка на 5 на сто от данъка, а минималният размер на глобата се снижава от 250 на 200 лв.

При неиздаване на данъчен документ или неотразяване на издаден или получен такъв в отчетните регистри за съответния данъчен период във всички случаи, различни от тези при неначисляване на данък, се предлага наказанието да е между 200 до 500 лв. За този тип нарушения е удължен също времевият диапазон - ако данъчният документ е издаден и отразен в срок до шест месеца от края на месеца, в който е следвало да бъде издаден и отразен, се прилага намалена имуществена санкция или глоба в размер 200 лв.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Калико Джо
    #1

    Това с фирмените автомобили е явно вратичка да се цица от държавата за ползване на личен автомобил от некои "бизнесмени". Хубаво че я затварят но не знам как ще се доказва ползването. Най-вероятно всичко ще си остане на хартия...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.