Ще се забранят строежите в районите на свлачища

Снимка: БГНЕС (архив)

Забраната на строителството в райони, където има свлачища, предвиждат промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

Абсолютно забранени стават строежите в свлачищни райони, където няма изградена канализация.

Целта е по-строг контрол за строителството в такива райони, след като редица хора останаха без къщи след последните наводнения и обилни снеговалежи, които активизираха множество свлачища.

В комисиите за избор на главен архитект на община вече задължително трябва да има и представители на Камарата на архитектите и на Съюза на архитектите, предвиждат още промените в ЗУТ.

При назначаване на общинските експертни съвети по устройство на територията кметовете задължително трябва да канят представители на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на архитектите и Съюза на архитектите, е заложено още в промените в ЗУТ.

Намерението е да се намали административната тежест, като заедно с това се повиши и отговорността на неправителствения сектор, представен от проектантските браншови организации на архитектите и инженерите при устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството.

Проектът за измененията в Закона за устройство на територията и мотивите към него са публикувани на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?