Ще станат ли Централните хали в София хипермаркет на "Кауфланд"?

Германската компания има предварителен договор да купи знаковата сграда, но чака Министерството на културата

Ще станат ли Централните хали в София хипермаркет на "Кауфланд"?

Собствениците на германската верига "Кауфланд" искат да превърнат Централните хали в част от веригата си супермаркети. Те са подписали предварителен договор за покупката на емблематичната сграда в центъра на София, която е паметник на културата.

Сделката е възможна само при условие, че веригата за бързооборотни стоки получи картбланш за преустройството от Министерството на културата. Към момента обаче такова разрешение няма, а тече съгласувателна процедура, става ясно от съобщение на Министерството на културата и от заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ), провело се на 19 юли, на което е разгледан инвестиционния проект.

Централните хали са построени като закрит пазар през 1911 г. по проект на архитект Наум Торбов. През 1988 година Халите са затворени за реконструкция и обновление. Отворени отново са чак през 2000 г., след като израелската компания "Ащром" направи смесено дружество със Столична община и инвестира в запазването на емблематичната сграда. По-късно общината продаде своя дял и днес регистрираната вече в Кипър компания "Ащром" е едноличен собственик на капитала.

С навлизането на модерната търговия и отварянето на хипермакети през последните години, Халите западнаха. Собственикът им търпи загуби и търси начини да излезе от направената преди повече от 20 години инвестиция.

Намира кандидат в лицето на веригата "Кауфланд". Германската компания е сключила предварителен договор с "Ащром" за купуване на Халите, но при условие, че получи право да преустрои обекта, обясни арх. Мария Попмаркова пред СЕСОНКЦ, която е наета от "Кафланд" да изработи идейния проект за преустройството.

Процедурата е задействана по времето на третия кабинет на Бойко Борисов. За първи път инвестиционното предложение е разгледано на заседание на СЕСОНКЦ на 26 февруари 2021 г. С решение на Експертния съвет тогава е препоръчано на министъра на културата да не съгласува инвестиционния проект в представения вид, тъй като са направени редица препоръки. Поискано е да се запазят автентичният вид на железните колони, да се представят няколко варианта на идейния проект за реконструкция, както и да се отворят всички входове на сградата за достъп.

На 19 юли СЕСОНКЦ разглежда за втори път направените от инвеститора промени, които са представени от арх. Попмаркова.

Само два входа остават отворени за клиенти

По външния вид на сградата и фасадата нищо няма да се променя.

Няма да бъдат отворени обаче всички входове на Халите за клиенти. Причината е в изискванията за контрол на достъпа и мерките за сигурност.

Предложението е отворени за клиенти да останат централният вход откъм бул. "Мария Луиза" и този откъм ул. "Пиротска". Входът откъм ул. "Вашингтон" ще се използва само за зареждане, а този откъм ул. "Екзарх Йосиф" ще остане затворен, както е и в момента, заради близостта на трамвай и голямата денивилация на терена.

Входът откъм ул. "Екзарх Йосиф" не е припознат от хората и там няма пешеходно движение, съответно не е целесъобразно и ефективно неговото отваряне, обясни арх. Попмаркова.

Железните колони ще бъдат запазени в автентичния си вид, каквато е препоръката на експертите, допълни тя.

Фонтанът също остава в централното фоайе и ще бъде възстановен по чертежите на арх. Торбов, обеща още Попмаркова.

По думите ѝ няма да има намеса по фасадата и покрива на сградата с изключение на подмяна на компрометираната ламарина.

Изграденото второ ниво по време на реконструкцията от края на миналия век ще бъде премахнато, предвижда проектът на "Кауфланд".


Инвестиционният проект на "Кауфланд"

Препъни камъкът - рампата за зареждане

Рампата за зареждане на магазина се оказва най-големият препъни камък в реализацията на проекта на "Кауфланд". Причината е, че рампата е изградена през 60-те и 70-те години на миналия век за малки камиони и през нея не може да влизат тези, с които се зареждат сега останалите магазини на веригата.

Затова "Кауфланд" предлагат два варианта. Единият предвижда да се удълбае с около 50 см, а другият - нова покривна плоча, с което ще се повдигне сегашното ниво, но пък ще се наруши симетрията на сградата.

Експертният съвет настоява да не се пипа нищо и да се използват малки камиони за зареждане на хипермаркета. От обясненията на арх. Попмаркова обаче става ясно, че "Кауфланд" не са готови на тази отстъпка, защото няма да бъде рентабилно и магазинът няма да може да се самоиздържа. Освен това "Кауфланд" вече са направили отстъпка като ще бъде намален асортиментът от стоки, посочи тя.

Другият спорен момент е свързан със щандовете. Причината е, че така ще се разруши духът и атмосферата на сградата. Арх. Попмаркова посочи, че се водят разговори с виенската компания "Ундаш", която има опит с паметници на културата, за най-удачно решение за интериора.

Отделно проучване на "Кауфланд" е показало, че това, което сега не стига на посетителите в Халите, е липсата на готова храна, хляб, прясно месо и риба. Тези стоки те ги купуват от намиращите се в съседство магазини на "Билла" и "Лидъл". Затова такива щандове ще бъдат запазени, но няма как Халите да останат като фермерски пазар, какъвто "Кауфланд" прави на някои от паркингите си, каза арх. Попмаркова.

Другото, с което експертите не са съгласни, е да останат сегашните ескалатори в средата.


Ескалаторите са един от спорните моменти в проекта

Халите няма да станат "Кауфланд" на всяка цена

Няколко експерти се обявиха срещу инвестиционния проект, защото не се запазва духа на и атмосферата на тази знакова за София сграда.

Тъжно е да видим упадъка на тази сграда и приравняването ѝ до квартален магазин с ламаринена обшивка, коментира проф. Божкова. Тя разбира, че собственикът се опитва да съхрани Халите, като не нарушава външния им вид. В същото време замисълът е Халите да бъдат закрит пазар за дребни търговци и тази идея ще се загуби, ако вътре влезе която и да е съвременна търговска верига.

"Кауфланд" има желание да вложи много средства и да съхрани и поддържа сградата, но това няма да бъде на всяка цена, каза арх. Попмаркова.

Към момента в предложения проект не са изпълнени всички предписания на Националния институт за недвижимо културно наследство. А докато не се удовлетворят всички изисквания за адекватното опазване на сградата и нейната история, докато не се гарантира запазването на нейната автентичност и дух по адекватен начин, не може да има съгласуване, се казва в становището на Министерството на културата.

В него е посочено още, че НИНКН няма законова възможност да забрани функционирането на сградата като търговски обект, но има механизми, които да гарантират нейното опазване.

Междувременно тръгна петиция за запазването на сградата на Централни хали като закрит пазар на дребни търговци.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?