Ще стане ли Обзор 266-тата община в България?

Правителството даде картбланш, но последната дума е на президента

Ще стане ли Обзор 266-тата община в България - този въпрос си задават жителите в община Несебър. Тя е една от богатите общини у нас, където местното население се радва на редица социални придобивки, сред които безплатна детска градина, модерни училища и подпомагане на раждаемостта с бонуси от 2000 лв. на дете.

Общината може да си позволи тези разходи, защото има стабилни приходи от туризъм. Плажната ивица от Равда през Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас до Елените е превърната в бетонен анклав  с множество хотели и ваканционни имоти.

Обзор е най-отдалеченото място от общинския център в Несебър, но от години е част от морската община. Обзор е и единственото населено място, чийто кмет Христо Янев е от управляващата партия ГЕРБ.  В останалите шест населени места, където се провеждат местни избори, четирима от кметовете са от партията на местните предприемачи братя Диневи – "Море", а двама са от "Български социалдемократи".

Кметът на общинския център Несебър - Николай Димитров, спечели последните избори като независим кандидат. Той беше избран за четвърти пореден мандат, въпреки че бе задържан в навечерието на изборите през октомври 2019 г. след сигнал за купуване на гласове. Наложи се дори да встъпи в длъжност с белезници. Вече повече от година прокуратурата мълчи как е приключено това дело.

Така община Несебър се контролира от едрия местен бизнес и ГЕРБ от години не може да пробие в нея.

Референдумът

Сега в навечерието на парламентарните избори отново се заговори за отделянето на Обзор в самостоятелна община. Инициативата беше подета от "Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива" с председател Даниела Божинова. Последва събиране на подписка и бързо насрочване на местен референдум. Той се проведе на 28 февруари, а 73 на сто от участвалите гласуваха за отделянето на Обзор и още 6 населени места - селата Баня, Емона, Козница, Паницово,  Приселци и Раковсково, в самостоятелна община.

Срещу референдума и отделянето на Обзор от Несебър се обяви Инициативен комитет начело с Кольо Божков. Според него по време на допитването е имало "изборен туризъм" от цяла България и вотът е бил контролиран.

В репортажи беше показано как община Несебър заличава от списъците хора, които пред телевизиите твърдяха, че от години живеят в Обзор.

Пред БНР Кольо Божков казва, че "пъпната връв" между кмета на Обзор и този на Несебър, както и между институциите – кметството в Обзор и общината в Несебър, отдавна е прекъсната, а общуването между двамата е съпроводено от нападки.

На въпрос какво е надделяло в референдума, Божков отговаря:"Политиката най-вече и бизнес интересите, предполагам, че са в строителството. Ще се разкрият тук доста големи терени, които явно ще бъдат застроени. И местни интереси има. Усеща се някакъв повей отвънка, от София даже."

Бойко Борисов: Съобразихме се с вота на гражданите

Кабинетът действа бързо и още в сряда – 24 март, взе решение за образуването на новата община Обзор.

Два дни по-късно кметът на Обзор Христо Янев (ГЕРБ) вече бе в кабинета на Бойко Борисов в Министерския съвет, за да му благодари лично за бързото приемане на решение за отделянето на Обзор и още 6 населени места от община Несебър.

"Това е исторически момент за Обзор и за нашата държава, защото от 20 години това е първият проведен референдум за създаването на нова община. Това е едно държавническо мислене на кабинета и на областния управител, които се съобразиха с желанието на хората да се отделят от най-богата община в България", каза Христо Янев, цитиран от правителствената пресслужба.

"Съобразихме се с това, което гражданите на Обзор пожелаха - да бъде отделена тяхната община", отговори му Бойко Борисов.

Кабинетът разреши отделянето на Обзор с аргумента, че така ще се създадат по-благоприятни условия за задоволяване на ежедневните потребности на населението от административни, социални, здравни, транспортни, финансови и други услуги.

Големите инвеститори

От началото на 2000 г. Обзор привлича много големи инвеститори. Причината за това е географското разположение и особеностите на релефа. Градът е отдалечен на около час път от летищата на областните центрове Варна и Бургас. Има най-дългата плажна ивица в България - около 12 километра и широчина от 20 до 60 метра.Разположен е в красив залив, в който се срещат Черно море и Стара планина.

Така съчетанието между морски и планински въздух, заедно с изникналите един след друг луксозни хотели, превръщат Обзор в една от предпочитаните туристически дестинация по Черноморието през последните години.

Няколко са големите инвеститори в курорта. Един от първите, който оценява възможностите на малкото морско градче с население около 2000 души, е бизнесменът Валентин Златев. Неговото морско приключение започва с хотел в Обзор през далечната 2002 г. На мястото на старата почивна база на Строителни войски и сержантските стаи в Обзор той прави хотел Helios Beach, който през 2003 г. бе брандиран с марката RIU. Следва втори в Обзор, по-голям от първия, - RIU Helios Bay, а след това строи още два в Слънчев бряг и Свети Влас.

Друг голям собственик на хотели по Черноморието, който има база и в Обзор, е Веселин Данев с управляваната от него "Сигма кепитъл". Инвестиционната компания има три хотела в Несебър и по един в Обзор, Златни пясъци и Слънчев бряг, но под чужди брандове - Sol и Melia на компанията Melia Hotels International. В Обзор управлява хотел "Сол Луна Бей" на плажа. Преди години в ръководството на фонда беше и Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев, но с днешна дата дружеството е само на Димитрий Зимин, който държи 83% от капитала, а останалите са на Веселин Данев.

Редом до хотелите на Валентин Златев и Веселин Данев комплекс на плажа в Обзор има и Христо Асенов - Бацата, който в миналото беше близък с Илия Павлов от "Мултигруп" и Георги Илиев от ВИС. Той управлява верига от хотели по Черноморието под бранда HVD. В Обзор негов хотел е "Mирамар", на Златни пясъци държи HVD Hotel Viva, бивш "Копривщица", и един в Слънчев бряг - HVD Hotel Bor.

Ще издаде ли президентът указ?

Въпреки че има решение на правителството, Обзор все още не е самостоятелна община. Това ще стане чак след като президентът издаде указ за това и той бъде обнародван в Държавен вестник.

Преди това обаче решението на Министерския съвет подлежи на обжалване. Това може да направи всеки жител на община Несебър, самата община или Общинският съвет, който вече принципно се обяви срещу провеждането на референдума. Кметът на Несебър Николай Димитров отказа да коментира референдума в петък пред местни журналисти, както и дали общината ще обжалва решението на правителството.

Те обаче имат всички основания да го направят. Формално Обзор не отговаря на законовите изисквания. За да бъде обявена за община, в нея, съгласно закона, трябва да живеят постоянно най-малко 6000 души. Но това изискване почти не се спазва от правителството. Заради обезлюдяването, от съществуващите сега общини поне 50 са с население под 6000 души, казва Даниела Божинова, от сдружението, подкрепящо референдума, пред БНР. Тя е оптимист, че Обзор ще получи зелена светлина за отделянето си в самостоятелна община.

"Не мисля, че президентът ще стопира нещата предвид това, че едно от основните неща, за които говори, е пряката демокрация, референдумът, който беше проведен е точно това", коментира кметът на Обзор Христо Янев.

Междувременно обаче се появиха села около Обзор, влизащи в обхвата на новата община, които обявиха, че ще поискат да се върнат към община Несебър. Едно от тях е село Баня. "Ние ще направим наша подписка на същия принцип, значи 40% от хората, ние събираме подписка и искаме да се отделим от община Обзор. Това е“, казва Росица Ракова пред бТВ.

Така към момента въпросът е висящ, а дали Обзор ще стане 266-тата община в България предстои да разберем.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес