Ще търсим милиард евро компенсации за реакторите

Ще търсим милиард евро компенсации за реакторите

Компенсациите за предсрочното спиране на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй" трябва да са в размер на 1 милиард евро, заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред БНР в петък.

От Европейската комисия (ЕК) засега са готови да обезщетят страната ни за затварянето на реакторите ВВЕР- 440 с около една трета от сумата.

Изявлението на енергийния министър може да бъде разглеждано като част от кампанията на правителството спрямо ЕС да даде зелена светлина и да осигури част от финансирането за строителството на втора атомна централа в България. Двата въпроса – за отсрочено затваряне на двата реактора на “Козлодуй” и за изграждането на АЕЦ “Белене” от компания на руския монополист “Газпром” – бяха съчетани в писмо на Овчаров до ЕК в края на миналата година.

В петък министърът заяви, че ще се преговаря паралелно за увеличаване на компенсациите и за повторно пускане на спрените на 31 декември 2006 г. два блока на “Козлодуй”, като приоритетно ще е второто искане.

Според Румен Овчаров освен сериозните аргументи от българска страна за отварянето на ІІІ и ІV реактор, са налице и аргументите на другите държави от региона за очертаващ се недостиг на електроенергия. Министърът смята, че те може да доведат до преосмисляне на позицията на Брюксел.

“До половин година ние трябва да формираме и обществено мнение, и политическа позиция на страните от региона, и съответно да подработим общественото мнение и политическата позиция в страните от ЕС”, заяви  Овчаров.

Не е ясно каква подкрепа е осигурило правителството да този момент, но е спорно дали може да се очаква страните-членки на ЕС от региона - Гърция и Румъния, да подкрепят новото отваряне на двата блока, след като години наред натискаха за предсрочното им извеждане, въпреки че за Гърция изнасяме най-много ток. Остават Македония, Албания, Косово, Черна гора.

На 3 януари, третия ден от присъединяването на България към ЕС, българският еврокомисар Меглена Кунева каза, че ако има политическа воля, ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй” могат да бъдат "събудени". Преди Нова година и вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин също каза, че ще се работи в тази посока.

Европейският депутат Ари Ватанен изпрати открито писмо до председателите на ЕК и ЕП с призив да бъде преразгледано затварянето на реакторите. Докладчикът за България в ЕП Джефри ван Орден също призова в последния си доклад за “гъвкав подход" към затварянето на реакторите, но поправката му не бе приета в пленарна зала.

В член 30 на Договора за присъединяване на България към ЕС, Еврокомисията се задължи да предостави на България за периода 2007 - 2009 г. финансова помощ за извеждане от експлоатация и приемане на мерки по преодоляване на последствията от затварянето на първите четири блока на "Козлодуй".

За двете години помощта възлиза на 210 млн. евро (цени от 2004 г.) бюджетни ангажименти, които се предоставят на равни годишни траншове от 70 млн. евро (цени от 2004 г.).

Заради затварянето на І и ІІ блок в края на 2002 г. бе създаден Международен фонд Козлодуй (МФК) по специална програма ФАР за 2004 г., който се администрира от Европейската банка за възстановяване и  развитие. Съгласно меморандума за финансовата помощ, с парите от фонда е създаден Отдел за управление на проекти в АЕЦ “Козлодуй” (8.3 млн. евро). Изгражда се  сух склад за съхранение на отработилото ядрено гориво от малките блокове, но проектът 53.9 млн. евро се забави и се очаква да заработи през 2009 г.

Пет млн. евро от фонда са за извеждане на реакторите от експлоатация, като някои от проектите в пакета вече се изпълняват.

Приключва проектът за подмяна на електромери (3.3 млн. евро), също финансиран от фонда. За  рехабилитацията на мрежата на столичната топлофикация бяха предвидени 20 млн. евро. За финансиране на  енергийно ефективни проекти са вписани 10 млн. евро. Общо от МФК 110 млн. евро са планирани по тези проекти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес