Руски вестник:

Ще тръгне ли България по "хлъзгавия път на Украйна" - към газови войни с Русия

Социалистите са стари приятели на Русия, но не могат да гарантират "Южен поток", протестите пречат

Ще тръгне ли България по "хлъзгавия път на Украйна" - към газови войни с Русия

Протестите в България пряко засягат Русия, тъй като заради политическата нестабилност София все не може да започне изграждането на своята отсечка от газопровода "Южен поток". А докато не започне строежът на тръбата в България, е невъзможно да започне прокарването на "Южен поток" и по дъното на Черно море, пише във вторник руският в. "Московский комсомолец".

"Всичко това забавя въвеждането в експлоатация на цялата обходна тръба", твърди руският всекидневник.

"Предишните български власти не бяха големи поклонници на енергийното сътрудничество с Москва. Върналите се в правителството социалисти пък са стари приятели на Русия. Но в сегашния момент те не могат да гарантират сроковете на строителството на газопровода. Представители на Министерството на енергетиката и икономиката, както и на екоминистерството, обещават, че строителството на "Южен поток" ще започне в най-близко време, но като се има предвид, че само за получаване на всички необходими разрешения, свързани със защитата на природата (тръбата на газопровода ще излиза от Черно море на територията на резерват), ще е нужна поне половин година, строителството може да бъде отложено", пише "Московский комсомолец".

Не е постигната според него и "целта, заради която бе замислен ("Южен поток") - да се заобиколят несигурните транзитни държави".

"Веднага щом получи тръбата на своя територия, България лесно може да избере хлъзгавия път на Украйна, стане ли дума да бъде шантажиран "Газпром" с възможностите за транзит. Естествено може да се опитаме да избегнем това, като подпишем различни споразумения. Нали обаче споразуменията са за това - да бъдат нарушавани, не е ли тъй?", пита изданието.

"Ще успеят ли шефовете на "Газпром" да възпрепятстват опитите за спекулации с тръбата от страна на основните транзитьори на газа от "Южен поток"? Да се надяваме, че ще успеят. Не е изключен обаче и обратният вариант, при който рискуваме "украинизация" на Балканите с всички произтичащи оттук последици", предупреждава "Московский комсомолец".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?