Ще възстановяват осигурителни права срещу здравни вноски за три години

Ще възстановяват осигурителни права срещу здравни вноски за три години
Кръгът на лицата, които дължат здравни вноски ще бъде разширен, връщането на здравноосигурителни права ще става по-трудно, а лечебните заведения ще бъдат глобявани, ако на видно място не предоставят подробен ценоразпис на услугите си. Това са част от промените в Закона за здравното осигуряване, които ще бъдат внесени в понеделник в Народното събрание, съобщи в петък зам.-здравният министър Любомир Гайдов на здравен форум, организиран от КНСБ.

Възстановяването на прекъснати здравноосигурителни права ще става с плащането на 36 вноски – т.е. за три години. Сега връщането в системата става с плащането на здравните вноски само за 12 месеца. "36-те вноски може да се платят наведнъж, но ще може да се внасят и разсрочено за срок от една година", обясни Гайдов.

Кръгът на лицата, които трябва да внасят здравни вноски, се разширява като едноличните търговци (ЕТ) и неправителствените организации (НПО) вече ще трябва да плащат здравни вноски за наетите от тях служители, както го правят останалите работодатели, съобщи Гайдов. В момента ЕТ и НПО са извън обхвата на Закона за здравното осигуряване.

Самоосигуряващите се лица пък ще трябва всеки месец да подават декларация в НАП за това, че са си платили дължимите здравни вноски. Идеята е взаимствана от данъчното законодателство и цели да се засили контролът.

Лечебните заведения пък ще трябва да изнасят на публични места ценоразпис на услугите така, че на пациента да му е ясно "дължи ли нещо, на кого го дължи и за какво го дължи". Ако болницата не спазва това изискване, ще бъде глобявана. На сайта на болницата също ще трябва да е поместен такъв ценоразпис. "На публичните места във всички лечебни заведения ще има такива обяви", каза Гайдов.

За спазването на изискването, както и за други нарушения, ще следи нова структура към здравното министерство - Агенция "Медицински одит", която ще замени Медицинския инспекторат. Така освен НЗОК контрол ще изпълнява и новата структура. Тя за разлика от касата обаче ще контролира и качеството на медицинската помощ.

Освен това вече ще е възможно Национален рамков договор (НРД) да се сключва веднъж на пет години, като главата "Контрол и санкции" ще влезе в Закона за здравното осигуряване. Частта от НРД за цените и обемите на медицинските дейности ще се променя всяка година. "Така ще се спести тази обществена енергия, която се хабеше всяка година между съсловните организации и НЗОК", каза Гайдов.

Приемането на тази промяна ще обезсмисли в голяма степен досегашните преговори между НЗОК и съсловните организации, които успяха да се договорят за контрола и санкциите през следващата година.

С промените ще бъдат редуцирани и органите за управление на НЗОК

Лидерът на КНСБ Желязко Христов заяви, че толкова важен закон не може първо да не бъда разгледан и одобрен в Националния съвет за тристранно сътрудничество, защото в противен случай, ще бъде обжалван във Върховния административен съд.

Хасан Адемов от ДПС пък коментира, че е редно законът да мине първо през Министерския съвет и след това внесен в Народното събрание. "Кабинетът трябва да поеме отговорност за този закон и да се знае, че зад него стои вашият лидер", обърна се той към управляващите.

Споделяне

Още по темата

Още от България