Ще ви го върнем, закани се Борисов за стрелбата по данъчния шеф

Куршумът срещу началника на "Фискален контрол" е изстрел срещу държавата, обяви финансовият министър

Премиерът Бойко Борисов се закани държавата да отмъсти на извръшителя и поръчителя на стрелбата по висшия данъчен служител и бивш полицай Иво Стаменов.

"Имаме план, имаме утвърден от прокурорите план, имаме насоки, имаме, дето се вика, достатъчно, за да им го върнем така, както заслужават. И това ще бъде сторено, може да бъдете сигурни, да ходите на работа спокойни", каза министър-председателят по време на среща с приходните агенции и силовите институции, чиято цел беше да се дадат гаранции, че служителите на НАП и митниците могат да продължат да работят без страх за живота си.

В понеделник сутринта на метри от централата на НАП в София бе прострелян шефът на спецзвеното "Фискален контрол“ Иво Стаменов, който е бивш полицай. От изявленията на главния прокурор и вътрешния министър се разбра, че според тях мотивите за нападението не са лични, но не е ясно дали разследващите знаят нещо повече за това кой стои зад нападението и какви са му мотивите.

Борисов увери, че опитът за покушение няма да остане безнаказан и че "рано или късно правилата ще се спазват". Той благодари на приходните агенции, които били като "пчелички", докарали близо милиард лева повече в бюджета, от които били раздадени пари за пенсии, за учителски заплати и др.

Премиерът призна, че неслучайно е изчакал няколко дни преди да направи днешното изявление, защото искал да е абсолютно сигурен, че "това е един действително много добър служител – принципен и честен, че няма личен мотив".

"Така че, ответните реакции на държавата, защото, когато стрелят по данъчен, стрелят по самата държава, и ако ги оставим безнаказани, утре ще посегнат и на друг, а ние искаме с колегите от МВР и от прокуратурата да ви създадем максималния комфорт да си вършите работата, защото вие я вършите в полза на цялото общество, на всеки един човек. Защото от приходите, които събирате, може да се прави всичко, което даже ни обвиняват, че сме раздали като повече в бюджета, а те са над 700 милиона сигурно – пак повтарям: за полицаи, техника, отбрана, сигурност, учители, университети, училища, детски градини и какво ли не", каза Борисов.

"Посегателството срещу шефа на специализираното звено в Националната агенция за приходите (НАП) "Фискален контрол“ Иво Стаменов не е само върху една конкретна личност. Това е изстрел срещу държавата", заяви в изявление пред журналисти след срещата и финансовият министър Владислав Горанов.

43-годишният Стаменов все още е в тежко състояние във ВМА, макар че Горанов и вътрешният министър Валентин Радев са получили "успокояващи новини“ от лекарите за неговото състояние и че "посоката, в която се развива жертвата на това нагло покушение, е положителна“.

Спецзвеното "Фискален контрол“ беше създадено преди няколко години с цел противодействие на контрабандата и измамите с ДДС чрез проследяване на движението на товари и стоки с висок фискален риск. То разполага с мобилни екипи, които проследяват движението на тировете от влизането в страната през граничните пунктове до крайния получател.

Агентите имат право да спират камионите, в които се превозват стоките с висок фискален риск. В началото в списъка на стоките с висок фискален риск бяха включени около 100 вида - основно плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, олио и др. храни, при които сивият сектор е голям. Впоследствие списъкът бе допълнен с растителни масла, имитиращи млечни продукти, риби, ядки, кафе, като броят на стоките под особено наблюдение надхвърли 400.

Последният включен артикул със заповед на финансовия министър от преди около месец бяха горивата - бензин, газьол, керосин и тежки горива.

Последното официално съобщение от НАП, свързано с работата на звеното за "Фискален контрол", е от средата на ноември. Тогава данъчните съобщиха, че е спряна продажбата на 21 тона негодно месо за милиони левове.

След покушението срещу Стаменов, службите са направили среща със служителите на НАП, на която са дали уверения, че държавата ще ги защити и са ги окуражили да продължат да вършат работата си добросъвестно.

"Всички, които работят в НАП и митниците, чуха от нас, че държавата е зад тях. Нека да работят спокойно. Ние ще ги защитим“, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Подобно бе и посланието на главния прокурор Сотир Цацаров: "Държавата ще трябва да покаже, че е на мястото си и е в състояние да защити тези, които работят за нея“.

"За първи път от много време насам има посегателство, което не се изчерпва само до чертата на запален личен автомобил или посегателство върху лично имущество. За първи път от много време имаме посегателство, което е изключително нагло, изключително демонстративно и на което трябва да се отговори твърдо от държавата“, заяви той. И добави, че според него простреляният служител е добросъвестен и стриктно е изпълнявал своите задължения.

Към момента е сигурно, че мотивите за покушението не са от личен характер, каза още Цацаров.

Вътрешният министър Валентин Радев добави, че ведомството е решено да намери не само извършителя, но и поръчителя на опита за убийство на Стаменов.

По думите на Цацаров с разследването на случая е ангажиран най-добрият екип на СДВР, а координацията е възложена на директора на Националната следствена служба и на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов.

"Не мога да скрия, че за мен и колегите ми това е шок. Това не е просто едно посегателство срещу колега или НАП като институция, а е посегателство срещу държавността изобщо“, посочи и директорът на НАП Галя Димитрова.

"Ние осъзнаваме, че нашата работа е рискова. Няма как това да е по друг начин, след като работим с хора, които не искат да спазват закона и след като контролираме стоки с най-висок фискален риск“, добави тя, но уточни, че благодарение на закрилата на държавата служителите на НАП ще продължават добросъвестно да изпълняват задълженията си.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?