Ще забраняват движението на ТИР-ове през уикенда

Предложение за забрана на движението на ТИР-превозите подготвят трима депутати. Това съобщи на пресконференция в Русе народният представител Анели Чобанова.

Подобна забрана по думите на Чобанова има във всички съседни на България страни и затова чуждестранните тежкотоварни камиони използват съботите и неделите, за да пътуват по пътищата на държавата ни и да стигнат на границата в началото на седмицата. Така обаче се създават тежки задръствания, особено в планинските проходи, които са предпоставка за катастрофи, обясни НДСВ-депутатката. Именно, за да намалеят катастрофите и транспортното натоварване на българските пътища, се подготвя корекцията в Закона за движение по пътищата (ЗДП), която ще бъде внесена в Народното събрание между първо и второ четене на проектозакона за изменение и допълнение на ЗДП, допълни Чобанова.

Такова ограничение има в 90% от държавите членки в Европейския съюз, коментира пред Mediapool Христо Лозенов, началник отдел "Пътища" в Асоциацията на българските международни превозвачи АЕБТРИ. България рано или късно трябва да въведе това изискване, което в европейски план е свързано не толкова с пътните транспортни произшествия, колкото със спазването на изискванията за намаляване на шума през уикенда и спад на вредните емисии газове в атмосферата в съботите и неделите, обясни експертът.

По думите на Лозенов забраната няма да доведе до натрупване на ТИР-ове и създаване на напражение по гранично-пропускателните пунктове на страната ни. Въпрос на планиране на превозвачите е, а и през ноември се предвижда отварянето на нови ГКПП-а при Хаинбоаз и Малко Търново по данни на Агенция "Пътища", които ще поемат част от товаропотока, допълни той.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?