Ще защитавам с всички сили интересите на потребителите

Ще защитавам с всички сили интересите на потребителите

Убедена съм, че политическият опит, който всички сме натрупали в процеса на евроинтеграция, ще ни помогне, когато трябва да защитим интересите на потребителите на европейската сцена. Това заяви министърът по европейските въпроси и първи български кандидат за член на Европейската комисия (ЕК) Меглена Кунева пред комисията по вътрешния пазар и защитата на потребителите в Европейския парламент.

В понеделник тя бе изслушана след румънския си колега Леонард Орбан, който ще отговаря за езиковото разнообразие в ЕС.

Защитата на потребителите е кауза, и за да се защити тази кауза трябват вяра, знание и откритост, изтъкна Кунева във встъпителното си изказване преди да започне да отговаря на въпроси от страна на евродепутати. Тя започна изказването си на български и продължи на английски.

Заседанието бе ръководено от председателката на комисията Арлийн Маккарти - евродепутат от Ирландия, от групата на социалистите.

Във встъпителното си изказване, посрещнато с аплодисменти, Кунева се ангажира да работи професионално и без да е зависима от различни форми на влияние.

“Давам си сметка, че ще бъда изправена пред трудни решения, за които няма еднозначни отговори. Може би ще бъдем на различни мнения. Но мога да обещая, че ще ви слушам и ще вземам решенията в открит диалог с вас и с всички заинтересовани страни”, заяви още Кунева.

“Вярвам, че защитата на потребителите е една от най-важните политики, защото нейната концепция обхваща най-важните неща - развитието на човека и организирането на интересите”, допълни Кунева.  Според нея с тези свои политики Европа става по-близка до гражданите си.

Според Кунева когато една политика се отнася до живота, здравето и икономическите интереси на милиони граждани, тя трябва да бъде основана на сериозни изследвания. Тя увери комисията, че ще направи всичко възможно да развие центровете на политиките за защита на потребителите.

“Ще ви слушам, ще взимам решенията си в открит диалог с вас”, декларира Кунева.

Първите въпроси към Кунева бяха свързани с практическите ѝ намерения като комисар, отговарящ за потребителите, шансът ѝ да бъде адвокат на потребителите и съществуващите възможности на европейското законодателство в областта на защитата на потребителите и пр. Кунева заяви, че няма да е адвокат, а по-скоро застъпник на интересите им. В отговорите ѝ проличало доброто познаване на европейското законодателство и на подготвяните проекти.

Броени часове преди да започне изслушването, телевизионният канал на европейските институции показа няколко пъти кратък филм за Кунева с кадри от Брюксел и от София.

Тя е заснета по време на работа, на разговори със сътрудници, на обиколка из брюкселски книжарници и магазини за произведения на изкуството,  край Народното събрание и СУ "Св. Климент Охридски" в София.

Филмчето е дело на Аудиовизуалната служба на ЕС, която показва целодневно по вътрешния канал кадри от по-важните събития в европейските институции.

Изслушването на Кунева приключва в 20.30 ч. българско време. Във вторник сутринта ще има закрито заседание на комисията, на което ще бъде подготвено становището за представянето на българския и румънския кандидат за ЕС. Европарлментът трябва да одобри назначенията им на последната си сесия тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа