Щерев: Демографския срив в България тръгна от "зрелия социализъм"

Демографският срив в България започна още по времето на "зрелия социализъм", през 70-те години на миналия век, заяви гинекологът Атанас Щерев, депутат от НДСВ. Демографският срив е сред мотивите на Българската социалистическа партия във вота ѝ на недоверие към правителството Сакскобургготски.

Пред Би Ти Ви Щерев определи като смешен този мотив на левицата. Лекарят - гинеколог съобщи, че за първи път в България демографска криза се отчита в периода на 70-те години. Още тогава се поставят и определени задачи за преодоляването ѝ.

"Нима в 1970 -1980 г., когато българката започна да ражда по-малко, това се мислеше за идеология. Просто българката виждаше, че не може да се справи с децата, които ще роди, и затова имаше ограничение на раждаемостта", допълни Щерев.

Премиерът Сакскобургготски също бе запитан в парламента от левите депутати Емилия Масларова и Кръстьо Петков какво прави правителството, за да преодолее демографския срив.

Симеон им отговори, че това е проблем не само за България, но и за всички страни от Централна и Югоизточна Европа, с отрицателен естествен прираст били и Испания и Италия. В бившите соцстрани намаляването на раждаемостта се засилило в периода на прехода, а сегашното правителство се опитвало да преодолее тенденцията, създавайки условия за постоянен икономически ръст.

Като примери за действията на кабинета Симеон посочи, че е приета стратегия за борбата с бедността и социалната изолация, както и Национален план за борба с бедността за 2004 година.

Премиерът заяви, че правителството ще изготви и стратегически програмен документ по демографската политика за периода 2004 -2010 година.

Споделяне

Още от България