Щерев призна за сериозни разногласия с Велчев по здравния бюджет

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Атанас Щерев призна, че има сериозни разногласия с министъра на финансите в оставка Милен Велчев относно средствата за здравеопазване в бюджета за 2004.

Според него на здравеопазването са необходими 1.8 млрд. лева без натрупаните до сега дългове. Тази сума била представена и от министерството на Славчо Богоев.

Велчев обаче предвиждал едва 1.7 млрд. лв., но в тях влизали и 200 милиона лева за погасяване на дълговете. Щерев заяви пред БНР, че още миналата година здравеопазването е останало недофинансирано, а липсата на средства спъва структурната реформа особено в болничната помощ.

Според него реформата среща яростна съпротива от много посоки, защото отварянето на повече пазар в сектора и свиването на държавата работи само в полза на конкурентните специалисти.

По същата тема днес се срещнаха и министрите Славчо Богоев и Милен Велчев. На излизане министърът на здравеопазването каза, че са обсъдили реформата в сектора, промените във финансирането през следващите три години, определеният разходен таван на бюджета за 2004 г. и това как трябва да се разпределят разходите между Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

Той не даде конкретна информация за разговора, а по повод оставката на Велчев каза, че фактът на подаването ѝ е обезпокоителен, но той се надява, че всичко ще бъде наред.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?