Щети и ранени след силни трусове в Хърватия (Галерия)

Силно земетресение беше регистрирано тази сутрин в Хърватия. Трусът причини значителни материални щети и предизвика паника сред жителите на столицата Загреб. Има ранени, сред които и 15-годишно момче, за което първоначално бе съобщено, че е загинало, но се оказа, че се бори за живота си. Няма пострадали българи.

Според Геофизичният институт на САЩ земетресението е било с магнитуд 5.4, а според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център – 5.3 и е бил последван от вторичен трус със сила 5.1.

Първият трус е регистриран малко след 6,20 ч. местно време, а вторият - в 7 ч. Епицентърът на земетресението е бил на 7 км северно от Загреб, а огнището - на дълбочина 10 км, посочва Ройтерс.

Изплашени, много жители на столицата са излезли по улиците. Очевидци, цитирани от Асошиейтед прес, съобщават за напукани стени и повредени покриви. В старите квартали на града са паднали части от фасади. Улиците в центъра са посипани с отломки.

За кратко е имало прекъсване на електричеството, съобщава се и за няколко пожара. В някои райони за известно време е прекъснал и интернет.

Хърватският министър на вътрешните работи Давор Божинович призова в Туитър хората по улиците да спазват социална дистанция помежду си, за да се предотврати разпространение на коронавируса. В страната досега са регистрирани 206 заразени и един смъртен случай.

Споделяне