Щетите от наводнението в Добрич надхвърлиха 45 млн. лв.

Щетите от пороите, които удариха област Добрич на 20 юни и взеха жертви, са за 45 171 907 лв., сочат последни данни от засегнатите общини, които са изпратени на правителството, за да се кандидатства за помощ от фонд "Солидарност" на Европейския съюз. Това съобщиха от областната администрация на Добрич и припомниха, че вече е разрешено да се иска финансиране от фонд "Солидарност" не само при "голямо природно бедствие" но и при регионално такова.

 

Условието е преките щети да са над 1.5% от БВП на съответния регион по NUTS, ниво 2.

 

От наводнението на 20 юни бяха засегнати стотици домакинства и фирми в общините Добрич, Добричка и Балчик. Десетки семейства останаха без жилища, а останалите загубиха покъщнината си. Залетите с вода помещения са необитаеми.

 

Първоначално областната администрация в града съобщи, че общо 30.629 млн. лв. са необходими за отстраняване щетите в трите общини.

 

Окръжна прокуратура в Добрич вече образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Следствието изяснява причините, за наводнението, довело до смъртта на 62-годишен жител на града, както и до многобройни имуществени щети.

Споделяне

Още по темата

Още от България