Щетите от разпадане на Шенген ще са поне за 470 милиарда евро за 10 години

Щетите от разпадане на Шенген ще са поне за 470 милиарда евро за 10 години

Разпадането на Шенгенската зона за свободно движение би струвало най-малко 470 милиарда евро на страните членки на ЕС за 10 години и десетки милиарди долара на САЩ и на Китай, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на изследване на германския институт "Прогнос", направено по поръча на фондация "Бертелсман".

Връщането на граничните проверки в Европа - един все по-вероятен сценарий заради кризата с бежанците - ще предизвика значително нарастване на цените и на разходите, се посочва в изследването. Германия ще загуби от това 77 милиарда евро за 10 години, а Франция - 80 милиарда евро за същия период.

За страните извън ЕС също ще има отзвук, защото връщането на граничните проверки ще доведе до увеличаване на цените на вноса. На САЩ това ще струва 91 милиарда евро за 10 години, а на Китай - 95 милиарда евро.

Това обаче е оптимистичният сценарий, предупреждава "Прогнос". Според песимистичния сценарий краят на Шенген може да струва на страните от ЕС 1,4 трилиона евро за 10 години, от които 235 милиарда са за Германия и 244 милиарда за Франция за идните 10 години.

Ако бъдат върнати граничните проверки, то и без това слабият растеж, ще бъде поставен под още по-голям натиск. Накрая обикновените граждани ще платят фактурата, обобщава Арт Де Гойс, президент на фондация "Бертелсман".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?