Щетите за туризма в Европа от исландския вулкан са за 800 млн. евро

Над 800 милиона евро е загубил туризмът в Европа заради изригванията на вулкана в Исландия, съобщи в понеделник Ирена Георгиева, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Щетите за българският туризъм възлизат на 600 хиляди евро. Георгиева цитира данни на Европейския комитет на асоциациите на туристически агенции (ЕКТАА).

От този месец българската асоциация поема президентския пост на ЕКТАА в лицето на Ирена Георгиева. Мандатът е двугодишен. Според Георгиева това е голям успех за българския туризъм, защото става въпрос за членство в най-авторитетната професионална организация на националните асоциации на туроператорите на държавите-членки на ЕС.

В следващите две години ще работим за ревизия на Директивата за пакетни пътувания, което означава по-точни финансови гаранции за пътниците, ползващи пакетни пътувания и самолетни билети, обясни Ирена Георгиева. Тя допълни, че се планира подобряване на взаимоотношенията между туроператори и туристически агенции, онлайн посредници на туристически услуги и нискобюджетни авиокомпании. Ще се разширят правата на потребителите, ползващи въздушен транспорт, при закъснение, анулиран полет или отказан достъп до борда на самолета. Прекаленото забавяне на полета ще носи финансови компенсации за пътниците, каза още Георгиева.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?