Що е "Синдром на умопомрачението от Тръмп"?

Сенаторът републиканец Ранд Пол

Доналд Тръмп и поддръжниците му имат нов израз, с който поставят диагноза на критиците на американския президент: "Синдром на умопомрачението от Тръмп".

Понятието е измислено заради онези гласоподаватели, които толкова яростно се противопоставят на американския президент, че са неспособни да видят нищо добро в работата му. То се появи през последните седмици във "Фокс нюз" и бе използвано от сенатора републиканец Ранд Пол в интервюта, след което бе използвано в Туитър и от самия президент.


"Някои хора НЕНАВИЖДАТ факта, че се разбирам добре с президента на Русия Путин. По-скоро биха отишли на война, отколкото да разберат това. Това се нарича "Синдром на умопомрачението от Тръмп!"


Това е най-новият словесен изблик на президент, който промени из основи определението за "фалшиви новини" и се опитва да дискредитира опонентите на своето правителство, насочвайки вниманието към най-крайните критики.


В случая с Русия най-яростните критици на Тръмп, сред които бившият директор на ЦРУ Джон Бренан, стигнаха дотам, че нарекоха "предателски" действията на президента, който постави под съмнение разкритието на американското разузнаване, че Русия е опитала да повлияе на изхода от изборите през 2016.

Тръмп не е измислил този ефектен израз. През 2003 г. консервативният анализатор Чарлз Краутхамър нарече реакцията на либералите по отношение на президента Джордж У. Буш "Синдром на умопомрачението от Буш". Описа го като "остър пристъп на параноя у иначе нормални хора от политиките, президентството и даже самото съществуване на Джордж Буш".


В края на мандата на Барак Обама някои либерални коментатори взеха назаем понятието, за да опишат емоционалните реакции на консерваторите по отношение на политиките на демократа.


UrbanDictionary.com, популярен онлайн речник на жаргона и разговорния английски, списван от потребители, съдържа дефиниции и за трите президентски "синдрома". Всяка от тях е написана много пристрастно.


"Синдром на умопомрачението от Тръмп" е психическо състояние, в което хората на практика обезумяват заради антипатията си към Доналд Тръмп до такава степен, че загубват всякаква логика и разум", казва сайтът.


С други думи, за Тръмп не е достатъчно да не се съгласява с критиците си. "Синдромът на умопомрачението" намеква, че политическият опонент е неспособен да възприема правилно света.


Именно същите критики отправят към Тръмп много демократи.


"Това е поставяне в нова рамка. Поставянето в нова рамка работи", каза Катлин Хол Джеймисън, директор на Центъра за публична политика "Аненбърг" към Пенсилванския университет. "Това е шаблонен похват в политическите спорове".


От друга страна, точно тази фраза може да има ефекта на бумеранга, каза Джеймисън. Тя отбелязва, че свързването на името на Тръмп с думите "умопомрачение" и "синдром" може да накара хората да си помислят, че Тръмп е "умопомраченият", а не критиците му.


Но досега Тръмп е демонстрирал умение да понася критики и да ги обръща срещу опонентите си.


Например изразът "фалшиви новини" бе използван преди изборите през 2016 г. по отношение на изфабрикувани онлайн публикации като "Пицагейт" или невярното твърдение, че Обама е роден в Африка и следователно е нелегитимен президент.


След като загуби изборите от Тръмп, демократката Хилари Клинтън заклейми "фалшивите новини" като "епидемия" в САЩ. На следващия ден Тръмп използва в "Туитър" термина, за да разкритикува репортаж на Си Ен Ен. Това бе първият от много туитове, в които той си послужи с понятието, за да дискредитира дори надеждното отразяване на новини. Сега "фалшиви новини" се възприема като синоним на критиките на Тръмп към водещите медии.


Тръмп изпрати туита вчера около половин час, след като водещият на предаването "Фокс и приятели" Браян Килмийд произнесе израза в ефир. Томи Ларън от "Фокс нюз" и сенатор Пол го използваха след срещата с Путин, въпреки че консервативният анализатор Бърни Голдбърг го използва още през януари 2017 г., преди встъпването в длъжност на Тръмп, заявявайки в предаването "Фактора О'Райли", че "това е по-лошо от рак".


Употребата на израза изглежда следва по-общата стратегия на републиканците да дискредитират критиците на Тръмп, като изтъкват най-радикалните примери на протест - често срещана практика в американската политика.


През лятото Националният комитет на Републиканската партия излъчи онлайн рекламен видеоклип, в който се намеква, че Демократическата партия е "откачила". Примерите включваха снимката на комедийната актриса Кати Грифин, държаща имитация на отрязана глава на Тръмп, и актьора Джони Деп, който пита тълпата кога "за последно актьор е убивал президент".

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят