Щойбер се оттегля като премиер на Бавария и лидер на ХСС

Щойбер се оттегля като премиер на Бавария и лидер на ХСС
Едмунд Щойбер обяви, че ще подаде оставка като премиер на германската провинция Бавария и като лидер на участващия в управлението на страната Християнсоциален съюз (ХСС).

Той е подложен на натиск да се оттегли заради оповестените през почивните дни социологически проучвания, според които партията му губи подкрепа.

Щойбер, който е ветеран в германската политика и съюзник на канцлера Ангела Меркел, ще подаде оставка на 30 септември.

Той мотивира решението си с думите, че иска и в бъдеще Бавария да остане най-успешната германска провинция.

65-годишният Щойбер е министър-председател на Бавария от 1993 г. и лидер на ХСС от 1999 г.

Имиджът му пострада след като неговата съпартийка и критичка Габриеле Паули заяви неотдавна, че е била шпионирана по нареждане на началника на неговия кабинет, който бе принуден да подаде оставка. Щойбер е обвиняван, че е знаел за усилията на шефа на кабинета си да събере компрометираща информация за личния живот на Паули.

Щойбер освен това си навлече недоволството на Меркел, след като нееднократно се опита да блокира правителствените планове за реформи, особено в здравната система, отбелязва ББС.

През 2002 г. Щойбер се кандидатира за канцлер на Германия, но загуби със съвсем малко гласове от тогавашния лидер на социалдемократите Герхард Шрьодер.

Източници от ХСС, пожелали анонимност, заявиха, че Гюнтер Бекщейн, сегашният вътрешен министър, ще замени Щойбер като министър-председател на провинцията. Баварският министър на икономиката Ервин Хюбер най-вероятно ще оглави партията.

Споделяне

Още от Свят