Щонов: Намаленото налягане на газовите доставки не е притеснително

България не е получавала официална информация за намаляване на доставките на природен газ от Русия, факт е, че на входа на българската газопреносна мрежа налягането е по-ниско от минималното, но вероятно това се дължи на технологичен проблем и не е притеснително. Това каза на пресконференция в сряда служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, след като предишния ден вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева информира, че налягането на газовите доставки е 34 бара при минимално договорени 38 бара.

Щонов потвърди, че по оперативни данни през последните дни налягането на входа на газовата ни мрежа варира между 30 и 35 бара, но това се компенсира със запаси от газохранилището "Чирен", както обясни и предишния ден шефът на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков пред Mediapool.

Следим внимателно режима на доставки на природен газ в страната и към момента няма основания за притеснения, каза Щонов. "Смятаме, че по-ниското налягане се дължи на проблем от технологичен характер, който очакваме да бъде разрешен“, допълни той и призна, че на практика това представлява непълно изпълнение на доставките на природен газ, но отново не стана ясно с колко.

За да се гарантира стабилността на газопреносната система на страната, от Чирен са добити 2.5 млн. куб. метра. газ. По думите на енергийния министър дневното потребление у нас, в най-студените месеци, се очаква да бъде между 10-11 млн. куб. метра газ , като в момента то варира между 7-8 млн. куб. метра газ.

Според министъра при надвишаване на максималния дневен капацитет от 4.1 млн. куб. метра газ на газохранилището в Чирен, ще се премине към първа стъпка от разработения кризисен план, който предвижда преминаването на топлофикационните централи от газ на мазут.

"Вероятността това да се случи е много малка. Кризисният щаб към Министерството на икономиката и енергетиката следи внимателно и постоянно ситуацията", обясни министърът.

Споделяне

Още от Бизнес