Щурм на парламента и във Вилнюс

Антиправителствен митинг в столицата на Литва прерасна в сблъсъци с полицията и опит за щурмуване на парламента, съобщиха информационните агенции в петък. Пострадали са десетки, а един човек е бил хоспитализиран с огнестрелна рана в главата.

Според различни източници в протеста пред сградата на парламента във Вилнюс са се събрали между пет и десет хиляди души. Участниците в митинга са хвърляли по сградата на парламента бутилки, яйца и снежни топки. Няколко демонстранти са успели да разкъсат полицейския кордон и да влязат в сградата на парламента, но са били бързо неутрализирани от охраната.

За да разпръсне протестиращите, полицията е използвала сълзотворен газ и гумени куршуми. Опасявайки се от повторение на безредиците в Рига и София, властите бяха изпратили 400 полицаи да пазят реда.

Протестният митинг бе организиран от профсъюзите, които са недоволни от вдигането на данъците, ръста на безработицата и съкращаването на бюджетните разходи.

Във вторник вечерта масови вълнения, придружени с изстъпления, възникнаха и в латвийската столица Рига. Протестиращите изпочупиха прозорците на парламентарната сграда, на банки и витрини на магазини.

Протестите в латвийската столица бяха пак заради растящата безработица и икономическите реформи, които включват повишаване на данъците.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?