Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Щурм срещу укрепената резиденция на Кадафи

Сейф ал Ислам не е заловен и твърди, че са устроили "капан" на бунтовниците в Триполи

0 коментара
Щурм срещу укрепената резиденция на Кадафи

Либийски бунтовници атакуваха във вторник комплекса на полк. Муамар Кадафи, след като по-рано стана ясно, че губят позиции в Триполи, а синът на либийския лидер Сейф ал Ислам се появи публично, опровергавайки твърденията им, че е заловен.

Самолети на НАТО подкрепят бунтовническата операция от въздуха, като целта на опозицията е да проникне в укрепения комплекс Баб ал Азизия, предаде Ройтерс. Преди това синът на Кадафи заяви, че баща му е добре и е в Триполи, макар че да няма независимо потвърждение на тази информация.

Над центъра на либийската столица се носи гъст дим вследствие на експлозиите и ожесточената стрелба около контролиран от правителството хотел близо до резиденцията на Кадафи, предаде кореспондент на Ройтерс.

От НАТО потвърдиха, че техни самолети летят над Триполи, но не коментираха дали нанасят въздушни удари по комплекса.

Сили на НАТО са бомбардирали Баб ал Азизия, съобщи кореспондент на арабската телевизия Ал Джазира, цитиран от Ройтерс.

"Революционерите се опитват да минат през Старата врата, от западната страна на комплекса. Ако успеят, боевете ще се пренесат в самия комплекс", заяви един от бунтовниците.

Баб ал Азизия заема площ от шест квадратни километра в южната част на Триполи. В комплекса е резиденцията на Кадафи, има казарми и други военни съоръжения.

Според телевизия Ал Джазира бунтовниците изцяло са обградили зоната.

Жителите на либийската столица, които в неделя излязоха да празнуват края на 42-годишната абсолютна власт на Кадафи, сега са по домовете си, тъй като бунтовнически части, които влязоха в Триполи, срещнаха съпротива от правителствените сили, подкрепени с танкове и тежко въоръжение.

Бунтовниците смятат, че ключовият фактор за приключване на военния конфликт е Кадафи да бъде заловен или убит, предаде кореспондент на ББС. Поради тази причина командирите им са решили да концентрират усилията си върху силно укрепения комплекс на Кадафи.

От НАТО са казали на бунтовниците да се оттеглят, когато те са решили да бомбардират Баб ал Азизия във вторник сутринта.

Франция: НАТО да засили бомбардировките срещу Баб ал Азизия

В същото време френският министър на отбраната Жерар Лонге призова НАТО да засили бомбардировките срещу комплекса на Муамар Кадафи в Триполи, за да ускори падането на режима му, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В изявление Лонге каза, че въздушни удари на НАТО в понеделник не са сломили съпротивата на защитниците на комплекса, което е било "в противовес с исканото от Франция". Навлизането в този периметър бе от символично значение, защото показва, че "няма убежища", каза той и добави: "Искаме да унищожим идеята за убежище".

Местонахождението на Муамар Кадафи е неизвестно, но има подозрения, че той е в Триполи. Говорител на Пентагона каза преди ден, че според САЩ Кадафи все още е в Либия. Синът на либийския лидер Сейф ал Ислам обяви, че баща му е в Триполи, но не уточни къде.

НАТО не смята Кадафи за своя мишена

НАТО не знае къде е Муамар Кадафи и не го смята за своя мишена, заяви във вторник говорителят на операцията на Алианса в Либия "Обединен защитник" полковник Ролан Лавоа.

Лавоа каза пред журналисти в Неапол, че всъщност изобщо не е сигурен "дали това наистина има значение, като се има предвид, че решението на тази ситуация ще е политическо". "Струва ми се, всички приемат, че Кадафи по всяка вероятност няма да е част от това решение. Той вече не е ключов играч", подчерта говорителят на операцията на НАТО в Либия, макар да призна символното значение, което либийският лидер може да има за своите привърженици.

Лавоа направи уговорката, че ако Кадафи е напуснал Либия, това няма да е проблем за Алианса, чийто мандат е да защитава цивилното население.

НАТО ще продължи операцията в Либия и ще бомбардира силите на режима, ако продължат да се сражават, каза говорителят на операцията "Обединен защитник".

Ролан Лавоа призна, че ситуацията в Либия остава много сложна. "Ще нанасяме удари по цели, които по наше мнение представляват опасност за населението. Ще действаме с голяма предпазливост", подчерта той.

Лавоа увери, че НАТО "не оказва пряка огнева поддръжка на силите на въстаниците в Триполи". "Имаме контакти с ръководството на опозицията и имаме добра представа за общата картина, но не координираме своите действия на тактическо равнище с действията на въстаническите сили", обясни той.

Що се отнася до войските на Кадафи, Лавоа изрази увереност, че те са загубили в голяма степен своята боеспособност в резултат на дезертьорства.

Допускането на бунтовниците в Триполи било капан

Сейф ал Ислам обаче увери, че силите на режима са допуснали умишлено бунтовниците в Триполи, за да ги хванат в капан, посочва АФП.

Синът на либийския лидер се появи във вторник рано сутринта в хотел в либийската столица и покани западни журналисти на обиколка в града, за да покаже, че режимът печели позиции битката с бунтовниците.

Ден след като опозиционните сили заявиха, че той е заловен, Сейф ал Ислам пристигна с правителствен автомобил, излъчвайки увереност и пълен с адреналин, съобщи кореспондент на ББС.

Сейф ал Ислам заяви, че "гръбнакът" на бунтовническата офанзива е "пречупен", както и че баща му е в Триполи. "Те (бунтовниците) казват, че контролират Либия, но това не е така. Триполи е под наш контрол", допълни Сейф ал Ислам.

"Пропагандни лъжи"

Политическият орган на либийските бунтовници – Преходният национален съвет, който се обяви за легитимна власт на страната и бе признат за такава не само от западните сили, но и от съседен Египет, преди ден съобщи, че държи контрола върху 95% от столицата. Говорител на съвета заяви на същата пресконференция, че са заловени трима от синовете на Кадафи, включително Сейф ал Ислам.

Диа Алхутмани, говорител на либийската мисия в ООН в Ню Йорк, представляваща бунтовниците, заяви, че Сейф ал Ислам е бил заловен и в определен момент е бил в ръцете на бунтовниците.

Сейф ал Ислам, смятан за "премиер де-факто на Либия" и наследник на баща си на върха на властта, обаче съобщи във вторник, че твърденията за ареста му "не са нищо повече от пропагандна лъжа".

"Те спряха нашето медийно излъчване и започнаха електронна и медийна война срещу нас", заяви той на пресконференцията пред чужди кореспонденти.

Все още не е ясно дали Сейф ал Ислам е избягал от ареста или пък въобще не е бил задържан, предаде ББС.

Сейф ал Ислам се присмя и на твърденията на бунтовниците, че са го предали на Международния наказателен съд (МНС).

Трибуналът, който обвини Сейф ал Ислам, полк. Кадафи и шефа на разузнаването Абдула ал Сануси в престъпления срещу човечеството, съобщи в понеделник, че преговаря с бунтовниците за предаването на сина на Кадафи в ареста в Хага.

Във вторник обаче МНС отрече да е получавал потвърждение от бунтовниците за задържането на Сейф ал Ислам. Говорител на МНС каза, че различни бунтовнически фракции са давали различна информация.

Не е ясно коя от воюващите сили има превес

Във вторник боевете в столицата бяха подновени, като и двете страни в конфликта твърдят, че контролират по-голямата част от столицата.

Бунтовниците явно са се изтеглили доброволно от повечето територии, които са завзели предишния ден. Те контролират само тясна ивица от западния край на града почти до центъра. Бунтовници, които са навътре в Триполи, твърдят, че завзели няколко други квартала, но това е трудно да се установи, тъй като придвижването из града е опасно, предаде АП.

Зеленият площад в центъра на Триполи, където бунтовниците дефилираха предните два дни, посрещнати от ликуващи тълпи и без особена съпротива от силите на Кадафи, в момента изглежда е ничия земя. Сега пътищата към площада са безлюдни – местни хора твърдят, че навсякъде има снайперисти от силите на режима.

На всички пътища към Триполи са поставени КПП на бунтовниците. Летището също е под техен контрол, посочва още Ройтерс.

Поради затруднената комуникация между различните бунтовнически подразделения и групи, разпръснати в Триполи, е трудно да се установи какво е действителното положение. При всички случаи обаче няма усещане, че режимът на Кадафи е неутрализиран, отбелязват кореспонденти на западните медии.

Опасенията са, че макар краят на режима да е близо, той няма да се предаде доброволно, което вещае кръвопролития и жертви в гъсто населената столица.

Неяснота около други синове на Кадафи

Междувременно Ройтерс съобщи, позовавайки се на телевизия Ал Джазира, че военни, близки до Кадафи, са помогнали на най-големия му син Мохамед, пленен от опозиционните сили в столицата Триполи, да избяга от домашния арест, наложен му от опозицията. Катарската телевизия съобщи още, че либийската опозиция е открила в Триполи две тела, които вероятно са на единия от синовете на Кадафи, Хамис, и на началника на либийското разузнаване Абдула Сенуси, женен за сестрата на лидера.

Противоречива продължава да е информацията за действията на бунтовниците извън столицата. Според Ал Джазира те установили контрол над петролния терминал Рас Лануф, след като изтласкали правителствените сили от крайбрежния град Ал Аджейлат. Военен говорител на бунтовниците, цитиран от Франс прес, заявява обаче, че те още не са влезли в Рас Лануф, където се надявали да бъдат вечерта. След това настъплението им щяло да продължи по посока на град Сирт.

Чуждите кореспонденти в хотел "Риксос" в Триполи чуват силна стрелба близо до хотела, но не могат да преценят къде точно са престрелките, отбелязва Ройтерс. На чуждите журналисти е казано, че хотелът е заобиколен от хиляди войници. Магазините в Триполи са затворени, по улиците се трупа боклук, стените са изпъстрени с надписи в подкрепа на бунтовниците, от няколко сгради се развява тяхното знаме. По улиците се движат на групи мъже и момчета, които скандират лозунги в подкрепа на бунтовниците.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.