Щурмът на Гешев срещу Covid-19 започна с фалстарт

Главният прокурор вероятно няма да успее да затвори базара "Илиенци"

Иван Гешев, сн. БГНЕС, архив

Главният прокурор Иван Гешев се включи в борбата срещу коронавируса, изисквайки от здравния министър информация за предприетите мерки спрямо стоковия базар "Илиянци".

Причина за активността на Гешев стана първоначалното объркване на здравните власти, че синът на възрастното семейство, което бе диагностицирано с Covid-19, е работил на "Илиянци". Впоследствие от щаба срещу разпространението на болестта уточниха, че всъщност мъжът е работил на ж.п. гарата "Илиянци".

Главният прокурор, който в последните месеци оглавява всички операции срещу несправедливостта и недъзите в обществото, обаче явно не е запознат с уточнението и поиска затваряне на базара.

"По разпореждане на главния прокурор, с оглед изнесените от Националния оперативен щаб за коронавируса сведения, че източник на заболяването на две лица, приети в лечебно заведение в гр. София с тази диагноза, може да е пребивавал в района на стоков базар "Илиянци", Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска от министъра на здравеопазването информация за предприетите конкретни мерки в тази връзка", съобщиха от прокуратурата.

От там уточняват, че "съобразно актуалната обстановка и с оглед защитата на държавния и обществен интерес, ВАП изисква информация от министъра на здравеопазването и относно условията и реда за упражняване на държавен здравен контрол с цел незабавно спиране експлоатацията на визирания обект или на част от него, когато е налице непосредствена опасност за живота и здравето на хората".

Още на 29 февруари говорителката на главния прокурор Сийка Милева имаше възможност да отговаря на въпрос за ролята на държавното обвинение в борбата с новия вирус. Тогава тя разкри в интервю за БНТ, че именно прокуратурата е възложила на правителството да си свърши работата.

"Още преди месец прокуратурата е възложила съгласно своите законови правомощия на министъра на здравеопазването да осъществява постоянен контрол над институциите, които отговарят за здравето на гражданите. И тъй като не искаме да всяваме страх и паника сред населението, не сме оповестили и публично възложената ни проверка", каза Милева.

Споделяне

Още по темата

Още от България