Шулева: БСП ще е основният конкурент на НДСВ в изборите

БСП ще е основен конкурент на НДСВ в предстоящите избори, тъй като според социологическите проучвания левицата към този момент води, а НДСВ има желание да спечели втори управленски мандат. Това обясни пред Би Ти Ви председателят на Централния предизборен щаб на НДСВ Лидия Шулева.

Сигурното обаче е най-несигурно, каза Шулева по повод преднината на БСП и припомни президентските избори, когато в определен момент беше сигурно, че Петър Стоянов ще бъде втори мандат държавен глава.

Според Шулева социологическите проучвания показват устойчива тенденция на повишаване на привържениците на НДСВ. Ние сме електорална партия, която разчита да мобилизира преди избори своя потенциален електорат - това се случи много успешно през 2001 г., каза бившият вицепремиер. Тя смята, че "много голяма част от българите, които са гласували за НДСВ тогава, са разбрали, че са направили правилния избор и са готови да повторят вота си и на предстоящите избори".

Според нея сега ще е по-лесно и съставянето на листите, тъй като през изтичащия управленски мандат много хора имали възможност да се докажат както в изпълнителната, така и в законодателната власт.

Министър Свинаров, който е и зам.председател на НДСВ, заяви преди това пред Дарик радио, че ще се кандидатира за депутат и посочи като евентуални райони Плевен, Търново, Габрово, Ловеч и Шумен.

Запитан дали ген. Бойко Борисов ще води листа на НДСВ, Свинаров каза, че по тази тема отговорите се очакват следващата седмица, когато ще бъдат уточнени водачите на листи на партията.

Лидия Шулева каза, че и НДСВ е отворено и за т.нар. гражданска квота, за неправителствения сектор, за представители на различни браншови организации. Целта ще е да се даде възможност за съставяне на максимално дълги листи, което по думите ѝ е много важно за една партия, която смята да управлява, защото депутатските листи са "банката кадри" на една политическа сила.

В отговор на въпрос дали е била против руски фирми да приватизират фабрики на "Булгартабак" Лидия Шулева, която беше министър на икономиката, отговори, че не знае да е имало по време на последната процедура заявка за участие от някаква руска фирма. Няма как да бъде против нещо, което не е съществувало, материализирано с документи и със заявка за участие, допълни тя.

По повод параметрите на меморандума Шулева отново посочи, че става въпрос за проект, а не за подписан меморандум и отбеляза, че при първоначална оферта на "Бритиш Американ тобако" от 65 милиона евро цена за двете фабрики в София и Пловдив, е достигната цена 200 милиона евро, и то при положение, че е имало само един кандидат, а обикновено в такъв случай цената пада.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?