Шулева договори българин в екипа по проектите за възстановяване на Ирак

Български програмен мениджър ще участва в международния екип, договарящ проектите за възстановяване на Ирак, който работи на място в Багдад. За това се договориха вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева и адмирал Дейвид Наш, директор на програмата по възстановяване на Ирак, съобщиха от министерството на икономиката.

По време на срещата си с адмирал Наш във Вашингтон Шулева е подчертала, че българските фирми имат опит в Ирак, конкурентноспособни са и биха могли да станат както подизпълнители на инженерни проекти, така и доставчици на различни стоки. Проблемът им е, че са твърде малки, за да се преборят сами на търговете за възстановяване на Ирак и им липсва им достатъчна информация и опит в процедурите.

Адмирал Наш е признал, че опитът на българските фирми в Ирак преди 1990 г. е преимущество за тях в състезанието за подизпълнители, тъй като имат и изградени връзки с местни иракски фирми.

Той съобщил, че фондовете, които САЩ са отделили за проекти в Ирак, възлизат на 18.5 млрд.долара. Парите са разделени в две направления - доставка на основни стоки и услуги и възстановяване на инфраструктурата. До десетина дни ще бъдат одобрени проекти за близо 5 млрд. долара.

Възможностите за участие на български фирми в проектите за Ирак е бил основен акцент и в разговора на Шулева с помощник държавния секретар по икономически и селскостопански въпроси Алън Ларсън. Вицепремиерът е заявила интереса на нашата страна към доставки на екипировка и оръжие за новите отбранителни сили и сили за сигурност в Ирак.

Шулева и Ларсън са обсъдили и ускоряване на подготовката на споразумението за избягване на двойното данъчно облагане, което е от полза за американските фирми, работещи в България, и ще стимулира инвестиционния интерес.

Министър Шулева е представила мерките, които българското правителство предприема за защита на интелектуалната собственост.

На среща с президента на ОПИК Питър Уотсън пък е станало ясно, че ОПИК създава инвестиционен фонд за дялови участия за Югоизточна Европа с капитал над 200 млн.долара. Около 90% от финансирането чрез фонда ще е за малките и средни предприятия. ОПИК ще участва с 65 милиона, а останалите средства ще се привлекат от частни инвеститори.

До момента подкрепата на ОПИК за България е 157 млн. долара. По думите на Уотсън, в рамките на инициативата за Югоизточна Европа България е приоритетна за Вашингтон страна.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?